Mooier worden door middel van een spuitje? Dat kan! Botox en fillers lijken de uitgelezen middelen voor de perfecte schoonheid. Voor jongeren worden deze middelen steeds populairder. Fleur van den Akker begon op haar 22e met fillers in haar lippen: “Iedereen zegt dat schoonheid niet te koop is, maar ik vind dat het wel te koop is.”

Volgens Monique Vonken van kliniek ‘Betaalbaar mooier’ zijn Botox en fillers toegankelijker voor jongeren omdat de prijzen lager zijn geworden. “Vroeger was het alleen voor de ‘jetset’”. Uiterlijk is ook erg belangrijk in de huidige maatschappij waarin veel van mensen gevraagd wordt. Door je lekker over je uiterlijk te voelen sta je steviger in je schoenen. Dit geldt volgens Monique voor zowel ouderen als jongeren. Ook op social media zijn mensen steeds opener over deze middelen waardoor het toegankelijker wordt voor jongeren om hier gebruik van te maken.

Vanaf achttien jaar is het in ons land toegestaan om gebruik te maken van Botox en fillers. Bij het gebruik van Botox wordt de spier stilgelegd waardoor de rimpel vermindert. Ook kan het de zweetklieren blokkeren waardoor het produceren van zweet vermindert. Fillers worden gebruikt om het volumeverlies van de rimpels op te vullen of te herstellen.

“Jongeren kiezen meestal voor het opvullen van de lippen door middel van fillers en kiezen voor Botox ter voorkoming van rimpels. Ze gebruiken het ook om hoofdpijn en transpiratie te voorkomen”, zegt Monique. Ook kaart zij aan dat Botox en fillers op jonge leeftijd geen negatieve gevolgen hebben. “Fillers bevatten een lichaamseigen stof dat door het lichaam wordt afgebroken. In uitzonderingsgevallen kunnen mensen immuun worden voor Botox.” Of dit helemaal waar is, valt te betwijfelen. Volgens gezondheidsnet blijkt dat alle injectables die langer aanhouden het risico op complicaties verhogen. Mogelijke complicaties zijn: verhardingen, kapselvorming, toenemende zwellingen, granulomen en ontstekingen.