Foto: PXhere

Vakbonden voor jongeren: ze zijn er wel maar je ziet ze niet vaak. Weinig jongeren sluiten zich aan bij een beroepsvereniging. Vaak vinden ze dat niet nodig of hebben ze geen idee dat er überhaupt zoiets bestaat als een jongerenvakbond. Is een vakbond voor de jeugd eigenlijk wel zinnig?

Veel jongeren studeren en denken dat een vakbond daarom niet nodig is of weten überhaupt niet dat er een is. Jongerenvakbonden zoals CNV en FNV zijn er om studenten te helpen bij alles wat studie- of werk gerelateerd is. Discriminatie bij solliciteren, mbo’ers op de arbeidsmarkt en het leenstelsel zijn allemaal kwesties waar de vakbond zich mee bezig houdt.

Young & United
Young & United is onderdeel van FNV. De beweging heeft er onder meer gezorgd dat de grens van de jeugdlonen is verlaagd van 23 naar 21 jaar. Met ongeveer zesduizend leden zijn ze de grootste jongerenbeweging in Nederland.

Marco van Moort, persvoorlichter van Young & United, zegt dat dat komt omdat veel jongeren er niet van af weten. “Wij gaan regelmatig naar scholen om gastcolleges te geven en we zijn ook actief op social media. Als jongeren er eenmaal van af weten vinden ze het wel interessant, maar lid worden is toch vaak net een stapje te ver”, zegt Moort.

Populariteit neemt af
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal leden van een vakbond elk jaar daalt. Van de ondervraagde jongeren vindt 61 procent het belangrijk dat vakbonden bestaan. Dat percentage ligt vrij hoog als je het vergelijkt met andere leeftijdscategorieën. Tegelijkertijd zijn jongeren wel het minst vaak lid van een vakbond. Opvallend dat jongeren het zo belangrijk lijken te vinden, terwijl ze er niet lid van zijn.

Boze leraren
Wellicht heb je al eens gehoord van PO in actie. Twee boze basisschoolleraren hebben deze actiegroep in het leven geroepen toen ‘er geen ene donder gebeurde’. In een interview van de Volkskrant gaven de oprichters Thijs Roovers en Jan van de Ven aan dat ze zijn begonnen als actiegroep omdat de bonden hun belangen niet konden behartigen. Zij hebben een staking georganiseerd om de ontevredenheid over de cao te uiten. Een dag lang lag het basisonderwijs op z’n gat om te laten zien dat leraren niet meer zomaar alles pikken.

Nu besluit PO in actie een stapje verder te gaan door zelf een vakbond op te starten. Van de Ven vertelt aan de Volkskrant dat ze de vakbond starten omdat de bestaande vakbonden hun belangen nog steeds niet weten te behartigen. Dan nemen ze het heft zelf maar in handen.

Of een vakbond zinnig is, dat bepaal jij zelf. Voor de basisschoolleraren is het blijkbaar erg belangrijk, maar jongeren lijken eigenlijk prima zonder te kunnen.