Je eicellen laten invriezen. Sinds een paar jaar is het mogelijk. Steeds meer vrouwen zetten hun geslachtscellen tijdelijk in de kou.

Hoe het werkt

De procedure: je krijgt hormonen om tijdelijk meer eicellen aan te maken. Die eicellen worden er met een dikke naald uit gehaald en heel snel ingevroren op ongeveer -197 graden Celsius. Ze kunnen meerdere jaren bevroren blijven tot je ze weer wilt hebben. Dan worden ze ontdooid, bevrucht en terug geplaatst in de baarmoeder. Klinkt simpel, toch?

Waarom vrouwen dit doen

Het Academisch Medisch Centrum onderzocht van 2006 tot 2013 bijna 300 vrouwen die bij hun eicellen hebben laten invriezen. De twee voornaamste redenen voor deze vrouwen zijn een leeftijdsgebonden vruchtbaarheidsafname en het ondergaan van behandelingen die de vruchtbaarheid kunnen aantasten, bijvoorbeeld chemotherapie bij kankerpatiënten.

Andere redenen.

Dat vrouwen hun eicellen laten invriezen vanwege hun carrière gebeurt minder vaak dan men denkt. Wat op dit moment vaker voorkomt zijn vrouwen die wel kinderen willen, maar op dit moment geen geschikte partner hebben.

Populairder geworden

Van een trend in eicellen invriezen is geen sprake, maar het gebeurt wel meer dan een paar jaar geleden. De Nieuwsredactie sprak met Eva Balkenende. Ze is arts-onderzoeker bij het centrum voor voortplantingsgeneeskunde in het AMC en doet promotieonderzoek naar het invriezen van eicellen. “Het is zeker populairder geworden. Dat komt omdat steeds meer vrouwen er zelf iets over lezen op internet en in tv programma’s komt het vaker langs. Ook omdat dokters steeds beter weten wat er mogelijk is, dus die kunnen hun patiënten wijzen op de mogelijkheid.”

Deze behandeling garandeert niet automatisch succes, maar de kans op zwangerschap is wel degelijk groter. Wel geldt: “Hoe ouder de vrouw, hoe lager de kans op zwangerschap. Als je eicellen invriest en deze een paar jaar later gebruikt is de kans dat je daarvan een kind krijgt hoger.”

Het is dus populairder en de kans op zwangerschap is groter. Wereldwijd zijn er al meer dan 2000 kinderen op deze manier geboren. Toch zegt dat niet zo veel. “Vooralsnog komen weinig vrouwen terug om de eicellen echt te gebruiken.” Uit ander onderzoek van het AMC bleek namelijk dat minder dan tien van 228 vrouwen uiteindelijk een zwangerschap dankzij ingevroren eicellen heeft gehad. “Dat komt omdat veel vrouwen waarschijnlijk gewoon zelf zwanger worden, zonder ingevroren eitjes.” Hier doet het AMC op dit moment onderzoek naar.

Hoge kosten

Het in laten vriezen van de eicellen wordt niet verzekerd, tenzij er sprake is van een medische indicatie, bijvoorbeeld in geval van chemotherapie. Als dit niet het geval is, moet het zelf betaald worden. Die kosten kunnen flink oplopen. Tip: ga met de muis over de Infogram voor de cijfers.

Zo simpel is het dus allemaal niet. Wil je meer informatie over eicellen invriezen? Kijk dan op AMC.nl.