Maar liefst 7300 leden heeft SGP-Jongeren, de jongerenorganisatie van de SGP. En dat terwijl ze in de Tweede Kamer maar drie zetels hebben. Hoe komt de jongerenorganisatie zo populair?

SGP-jongeren-voorzitter Willem Pos heeft het antwoord. “Voor veel partijen is het heel moeilijk om naar een plek toe te gaan waar hun potentiële leden zitten. Voor ons is dat redelijk makkelijk.” SGP-jongeren is er om jongeren te betrekken in de politiek met een christelijke kijk hierop. “Onze achterban is redelijk verzuild.” Verzuild betekent onderverdeeld in verschillende stromingen, of te wel ‘zuilen’. “Als er een open dag is op een reformatorische school of een kerkelijke jongerenorganisatie houdt een bepaalde themadag en wij staan daar met een tent, dan kunnen we heel gericht onze specifieke doelgroep bereiken.” Die doelgroep is jongeren van 11 tot en met 28 jaar die zich interesseren in politiek bedrijven op een christelijke manier.

De manier waarop ze leden werven werkt goed. “Vorig jaar stond de commissie Rijssen, een lokale commissie van ons, op een Winter Fair, georganiseerd door de kerk in Rijssen. Vervolgens hebben we daar 167 nieuwe leden kunnen werven. Omdat daar veel mensen rondlopen die voor ons potentiële leden zijn, namelijk die ook allemaal naar de kerk gaan op zondag. Die zijn wel in voor een SGPJ-lidmaatschap.”

Minderheid in de samenleving

Dat ze gericht jongeren kunnen aanspreken is duidelijk, maar wat heb je aan zo’n lidmaatschap? Pos: “Ik zie dat veel jongeren dat doen omdat ze in de minderheid zijn in de samenleving. We zien dat veel jongeren er bewust voor kiezen. Ze zien Van der Staaij of Dijkgraaf als een soort rolmodel van hoe je bepaalde standpunten kunt verwoorden. Dan is het ook wel een pre om je aan te sluiten bij een groter geheel, omdat je daar mensen ontmoet die hetzelfde over dingen nadenken.”

Ook al zijn ze als reformatorische christenen een vrij klein deel van de samenleving, ze zijn wel goed georganiseerd. “Andere partijen hebben dat niet, waardoor wij gewoon heel makkelijk onze jongerenkring kunnen aanspreken. Neem een partij als de VVD. Die heeft in principe heel veel leden.” Maar hoe spreek je VVD-jongeren aan? Waar vind je deze jongeren?  “Een hockeyveld, vooruit misschien dat dan. Voor ons is dat redelijk makkelijk.”

Voordelen  van lid zijn

Als je eenmaal lid bent, krijg je daar natuurlijk ook iets voor terug. “Dan krijg je ons blad vier keer per jaar. Je kunt ook congressen en de borrels bezoeken, het SGP-jongeren-café. Je kunt ook actief worden, natuurlijk. Dit doen er veel bij lokale commissies. Je hebt best wel veel mogelijkheden als je lid bent. En er zijn ook veel mensen die lid worden omdat ze ons willen steunen. Die dan zeggen: ik vind het echt goed dat jullie  meer willen doen aan christelijke politiek onder jongeren. Die worden dan ook lid en dan zien ze dat als een steun aan onze organisatie.”

Benieuwd naar ledenaantallen van grote politieke partijen? Bekijk het in dit infogram.