Eten; een onmisbaar begrip als het om de feestdagen gaat. Voor supermarkten is het soms moeilijk in te schatten hoeveel producten zij moeten inkopen. Hierdoor houden ze producten over. Waar gaan al die overgebleven producten heen?

De nieuwsredactie vroeg het aan Freke van Nimwegen. Zij is mede-oprichtster van Instock, een organisatie die onverkochte producten van vele Albert Heijn winkels ophaalt. In hun drie restaurants maken ze met de verkregen producten gerechten klaar.

Bestelsysteem

Van Nimwegen; “Ik weet dat supermarkten zoals de Albert Heijn een slim bestelsysteem hebben. Zij kijken naar allerlei factoren zoals het weer, evenementen en wat mensen vorig jaar hebben gekocht.” Deze factoren zorgen ervoor dat de AH een inschatting kan maken van wat consumenten nodig hebben en waarin ze in geïnteresseerd zijn. Ondanks dit kan de supermarkt nooit precies voorspellen wat er gekocht zal worden.

Overschot

“We zien dat bijzondere stukken vlees genoeg worden ingekocht”, vertelt van Nimwegen. Bij specialere producten kan het lastig zijn om als supermarktketen in te schatten hoeveel er nodig zal zijn. Instock gebruikt daarom overgebleven producten zodat deze niet verloren gaan.

Zelfs als Instock niets kan met de producten, kunnen ze nog steeds gebruikt worden. Ze gaan dan namelijk naar Orgaworld, een afvalverwerkingsfabriek. Hier wordt er biogas van gemaakt. Maar laten we eerlijk zijn: voedsel blijft het lekkerst om te gebruiken in je gerecht.