Bron: Wikimedia Commons

Het winterweer zorgt voor hevige vertragingen op verschillende vliegvelden. Het is pas december, en de winter zal derhalve nog wel even in het land blijven. Dit soort situaties kunnen dus nog wel vaker voorkomen.

Eindhoven is een van de oudste steden van Nederland, maar vanwege het vernieuwende imago valt dat niet echt op. In de stad is van alles te doen op het gebied van innovatie en historie.

Carline Sterk van Eindhoven247, een organisatie die de culturele vorming en openbare ruimtes probeert te verbeteren, noemt het waarschijnlijk dat de stad bereikbaar zou zijn vanaf het vliegveld, doelend op de directe busverbinding tussen de luchthaven en het centrum van de stad. Zij zelf zou “als eerst een stadswandeling maken en dan ergens koffie gaan drinken.”

Mocht je gestrand zijn op Eindhoven Airport en heb je daardoor ineens een dagje Eindhoven gepland staan? Niet getreurd: dit zijn de dingen die je kan en misschien wel moet doen.

Bottle Distillery: Deze distilleerderij zit een halfuurtje (met het openbaar vervoer) van Eindhoven in de Schellensfabriek. Hier wordt sterke drank gemaakt zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Hier kun je een rondleiding en proeverij doen om daarna een fles sterke drank te kopen.

DAF Museum: Houden trucks en vrachtwagens jou bezig? In het DAF Museum staan allerlei DAF-trucks en andere -voertuigen. Het museum staat in het midden van Eindhoven, op ongeveer veertig minuten van het vliegveld.

Philips Museum: In de lichtstad en in een stad waarin de lokale voetbalclub gesponsord wordt door Philips, kan een museum van het bedrijf natuurlijk niet ontbreken. Op ongeveer 25 minuten van de luchthaven is het verhaal van de originele gloeilampenfabriek gepresenteerd.

Sint-Catharinakerk: Deze kerk ligt op een halfuur met het openbaar vervoer van Eindhoven Airport aan het Catharinaplein. Deze kerk is toegewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië. Een bezoek aan deze kerk is ideaal als je een dagje Eindhoven hebt. Er zitten namelijk veel restaurants en cafés op en in de buurt van het Catharinaplein. Eerst naar de kerk, daarna aan de zuip.

Van Abbemuseum: Op iets meer dan een halfuur van het vliegveld ligt het van Abbemuseum. Het museum is voor de hedendaagse kunst een van de meest gewaardeerde musea. Met meer dan drieduizend kunstwerken, met onder andere Picasso, Lissitsky en McCarthy, is er een honderd procent garantie dat er iets tussen hangt wat je mooi vindt.

Stadsbrouwerij Eindhoven: Voor een heerlijke proeverij van allerlei verschillende speciaalbiertjes moet je naar de stadsbrouwerij van de stad. Mocht je benieuwd zijn naar hoe de biertjes gebrouwen zijn, ga dan vooral voor een rondleiding. Ook hier ben je met iets meer dan een halfuur en het genieten kan beginnen.

PSV: De Eindhovense voetbalclub PSV is gehuisvest in het Philips stadion, wat op iets meer dan twintig minuten van de Eindhovense luchthaven ligt. Daar kun je gaan voor een rondleiding, een bezoekje aan het PSV-museum of, met een beetje geluk, een wedstrijd van de Nederlandse topclub.

Uitgaan: Moet je de avond spenderen en heb je nog energie na al het lange wachten? Met veel verschillende barretjes en clubs is Eindhoven een van de beste plaatsen om uit te gaan of een drankje te doen. Met een halfuurtje zit je in het centrum, en dan kan de alcohol gaan vloeien.

Schaatsen: Mochten de reizigers in december of het begin van januari nogmaals vast komen te staan heeft Carline een advies: “Ga schaatsen op de ijsbaan die in het midden van de Grote Markt komt. Dat valt onder de noemer Fijne Feestdagen Festival.”

Dus er is geen paniek als de vliegtuigen op de grond blijven staan. Er is genoeg te doen in Eindhoven!