Nederlanders stoten drie keer zo veel CO2 uit als de gemiddelde wereldburger. Dat blijkt uit een rapport van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal. Volgens de organisatie zijn we aardig op weg, maar het kan altijd beter. 

De aarde zal over vier jaar met anderhalf graden stijgen, als we doorgaan met onze CO2-uitstoot, en over negentien jaar met twee graden. Dat zegt Milieucentraal in het rapport. Hoe het komt dat onze uitstoot hoger ligt dan gemiddeld komt volgens Kirsten Palland, woordvoerster van Milieucentraal, door het welvaartsniveau waar we in leven. “We nemen sneller de auto, vliegen steeds meer en verder weg vanwege de lage prijzen, en eten meer vlees door de kiloknallers.”

Laat het lamsvlees staan

Volgens de organisatie helpen we het klimaat ten eerste door bewuster te eten. Het kiezen voor meer vegetarisch eten, en door lamsvlees en rundvlees te laten staan, help je het klimaat. Ook is het beter om minder eten weg te gooien. Ten tweede is het verstandiger om vaker de auto te laten staan, en geen verre vliegreizen te boeken. Je maakt het grootste verschil door elke dag naar je werk te pendelen met de trein in plaats van de auto. Ten slotte is investeren in een energiezuinig huis goed voor het klimaat. Door het huis te isoleren houd je veel warmte vast. Ook zelf energie opwekken met zonnepanelen is beter voor het milieu.