Op 2 januari 1909 werd voor de eerste keer de Elfstedentocht gereden. De laatste keer is alweer twintig jaar geleden. Volgens de KNSB worden schaatsverenigingen steeds kleiner, terwijl vroeger iedereen van een toekomst als de nieuwe Sven Kramer droomde. Komt er dit jaar nog een Elfstedentocht of kunnen we hem voor altijd vergeten?

Het lijkt vanzelfsprekend dat het moet vriezen tot het kraakt om een Elfstedentocht te kunnen rijden. Toch is dat volgens het KNMI niet zo. Het blijkt namelijk zo te zijn dat bij elke gereden tocht het weer zeer wisselend was. Niet alleen in de aanloop naar de race toe, maar ook tijdens het evenement. Het was op 7 februari 1912 zelfs 9,8 graden, terwijl het in 1986 matig vroor met een minimum van -10,4. Ook was het ijs niet bij elke Elfstedentocht van dezelfde kwaliteit.

Lucas Mol, weerfanaat, verwacht niet dat het dit jaar nog zo hard gaat vriezen dat een Elfstedentocht mogelijk is. “Dat komt ook door het broeikaseffect. Winters worden veel natter, maar ook warmer.” In de 21e eeuw schat Mol de kans op een schaatstocht  op eens in de 20 á 25 jaar. Volgens hem blijven, ondanks het opwarmende klimaat, uitschieters naar beneden mogelijk.

Foto: Pixabay