“Paardrijden is geen sport, want het paard doet al het werk.” Dat is wat ruiters regelmatig te horen krijgen. Deze uitspraak zorgt vaak voor gefrustreerde ruiters en er worden dan ook regelmatig discussies over gevoerd. Maar is paardrijden nu wel of geen sport? De Nieuwsredactie zocht het uit.

Het NOC*NSF bepaalt of een activiteit een sport is met de internationale Sportdefinitie. Om te worden toegelaten tot de lijst met sporten moet een activiteit aan vijf criteria voldoen. Zo moet een activiteit een vorm van competitie hebben, niet afhankelijk zijn van een geïntegreerde geluksfactor en niet worden bepaald door onnodige gezondheid- of veiligheidsrisico’s van deelnemers. De activiteit mag ook niet schadelijk zijn voor een levend wezen en mag niet afhankelijk zijn van materiaal dat door één aanbieder wordt aangeboden. Paardrijden voldoet aan al deze criteria en daarom staat deze sport op de lijst van erkende sporten van het NOC*NSF.

Ruiters gebruiken veel spieren. Tijdens het paardrijden worden namelijk zowel de binnen- als buitenbeenspieren gebruikt. Ook worden de kuitspieren, rugspieren en de schouders gebruikt. Paard en ruiter zijn een team en moeten samenwerken. De ruiter is degene die het paard aanstuurt. Hij laat aan het paard weten of hij harder of zachter moet en welke kant hij op moet. Afhankelijk van de vaardigheden van de ruiter voert het paard de opdrachten goed of slecht uit.

Paardrijden is dus wel degelijk een sport. Het is wel minder intensief dan andere sporten, zoals joggen. Je verbrandt er namelijk minder calorieën mee. Dus als je gaat sporten om af te vallen, is paardrijden niet het eerste waar je voor moet kiezen.