Emile Roemer stapt op als SP-leider en Kamerlid. In de persconferentie van vanochtend meldde Roemer dat hij in januari 2018 zal stoppen: “Het is tijd voor een nieuwe lichting. Ik heb veel energie gestoken in de jonge leden van de partij. Veel talent moet nu gaan doorbreken en we moeten ons staande houden als de partij die tegen de stroom inzwemt.”

Roemer zat 11 jaar in de Tweede Kamer waarvan 8 jaar als fractievoorzitter van de partij. Hij beschreef zijn baan als de mooiste ‘hondenbaan’ die hij maar kon wensen. Hij gaf aan dat hij trots is op zijn periode als leider. Roemer baalde dat hij nooit in de regering heeft gezeten, maar heeft er alle vertrouwen in dat het in de toekomst wel gaat gebeuren.

Lilian Marijnissen, dochter van oud-SP-leider Jan Marijnissen, wordt de nieuwe fractievoorzitter van de SP.