Als je aan Cliniclowns denkt, denk je aan leuke blije springers die plezier brengen in het leven van zieke kinderen in het ziekenhuis. Wat je niet ziet, is dat er een streng scholingsproces schuilt achter deze blije kopjes. Het opleidingstraject is intensief en ervaring is een must.

“Het werk van Cliniclowns wordt vaak onderschat en er wordt niet vanuit gegaan dat het zwaar werk is,” zegt persvoorlichter Ilja van Alten. Zo moeten de clowns, voordat ze Cliniclowns kunnen worden, de theateropleiding hebben afgerond en niet vers van de academie komen. Er moet namelijk wat levenservaring in zitten om emotie goed te kunnen laten zien. De Cliniclowns in spe moeten ook een eigen clownspersonage hebben en een groot fantasievermogen. Al deze dingen hoeven ze niet voor niets te doen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, staan Cliniclowns gewoon op de loonlijst. Het is geen vrijwilligerswerk.

Clown VS Cliniclown

Er is een groot verschil tussen Cliniclowns en ‘normale clowns’ Als de Clininclowns aan alle toelatingseisen voldoen worden ze intern verder opgeleid. Hier wordt ze geleerd om te spelen voor hun kwetsbare doelgroep. Allebei de clowns moeten goed kunnen omgaan met kinderen, maar toch zit hier verschil in. “Het werken met kwetsbare kinderen is een vak op zichzelf”, volgens Ilja van Alten. Omdat Cliniclowns vooral mensen vermaken in ziekenhuizen, zitten ze ook aan strengere hygiëne-eisen vast dan de ‘normale’ clown.

Audities

Hilde Schoonbeek werkt als zzp’er als contactclown in de zorg. Met name bij dementerende ouderen en/of bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap. De kwetsbaarheid van deze doelgroep maakt het soms best zwaar. Maar Hilde vindt het mooi werk. “Het geeft voldoening om mensen een leuke ervaring te geven.” Hilde heeft ook auditie gedaan om Cliniclown te worden, maar is toen helaas afgewezen. “De eisen zijn streng, maar ik vind het goed dat dat zo is. Ik weet nog niet of ik opnieuw auditie zou willen doen voor Cliniclown, omdat ik nu ook tevreden ben met het werk dat ik doe.” Er worden op dit moment geen audities gehouden om Cliniclown te worden, maar ze zijn wel bezig om een eigen toneelschool op te richten zodat ze de clowns nog beter kunnen opleiden