Voor veel mensen is het een probleem dat ze wel willen sporten, maar hier geen zin in hebben. Voor mensen met een beperking is het anders. Zij willen soms wel sporten, maar kunnen dit vaak niet omdat zij hier niet de juiste uitrusting voor hebben. De provincie Noord-Brabant wil hier verandering in gaan brengen door een subsidie van 82,500 euro aan Wheels2Sport, een initiatief dat rolstoelsporten toegankelijker wil maken.

De subsidie-uitkering is een gevolg van het sportplan van de provincie Noord-Brabant, waarin staat dat de provincie in de komende jaren 50.000 extra mensen met een beperking wil helpen sporten.
Voor mensen met een fysieke of mentale handicap ligt de drempel om te gaan sporten een stuk hoger dan bij mensen zonder handicap, omdat er vaak speciale rolstoelen nodig zijn om de sport te kunnen beoefenen. Zo’n sportrolstoel is niet goedkoop. De gemiddelde prijs ligt namelijk rond de €1.500,-. Dit komt omdat zo’n rolstoel precies afgestemd moet worden op de gebruiker. Hierbij moet er onder andere gekeken worden naar iemands lengte, gewicht, vorm van de rug en zithouding.

Wheels2Sport maakt gebruik van een uitleensysteem waarbij mensen met een beperking kosteloos een sporthulpmiddel kunnen lenen, zodat zij kennis kunnen maken met de verschillende rolstoelsporten. Binnen dit uitleensysteem worden de rolstoelen ook afgestemd op de gebruiker en wordt er advies gegeven over de rolstoel en het gebruik ervan.
Er zijn meerdere soorten rolstoelen beschikbaar voor verschillende rolstoelsporten. Er is dus genoeg om uit te proberen voor mensen met een beperking!