Bron foto: Creative Commons

“Vandaag had jij beter in bed kunnen blijven. Je bent niet te genieten. Waarom toch?” schrijft de Cosmopolitan in de horoscoop van 13 december 2017 over de weegschaal. Wellicht is dit voor de meeste studenten dagelijks van kracht, maar moeten we dit als waarheid aannemen? Hoe betrouwbaar zijn deze voorspellingen volgens de sterren?

Astrologe Henriette Tomassen vindt het jammer dat een redactie de horoscoop soms uit de duim zuigt. “Met vingers in de lucht horoscopen schrijven als ‘pas op voor trappen’ of ‘kijk twee keer naar links wanneer je oversteekt’, dan denk ik ook bij mezelf hou op.”

Wanneer is een horoscoop verzonnen?

“Altijd kijken naar welke astroloog het heeft geschreven,” vertelt Tomassen, “Kun je geen naam vinden? Dan mag je er vanuit gaan dat het niet klopt. Wanneer de horoscoop geschreven is door een erkende astroloog die ook een praktijk heeft, dan kom je al een stuk verder. De Telegraaf zou ik niet kopen voor de horoscoop. Het komt erop neer dat als je de astroloog niet kunt vinden, je zeker weet dat het door de redactie is geschreven.”

Is het dan allemaal onzin?

De astrologe zegt dat er genoeg horoscopen worden gepubliceerd die wel degelijk te vertrouwen zijn. “Er worden gelukkig ook erkende astrologen ingeschakeld op redacties. De horoscoop in bijvoorbeeld Elle is heel goed. De redactie werkt daar samen met een internationale astroloog en vertaalt het naar het Nederlands.”

Sommige horoscopen in de media zijn dus gebaseerd op de brede wetenschap achter astrologie en daardoor ook betrouwbaar. Het is dus alleen de vraag of dat je er zelf in gelooft.