Al jaren lijkt het beeld van de Olympische spelen hetzelfde. Schaatsen, bobsleeën en skiën zijn vaak de eerste sporten waaraan gedacht wordt tijdens de wintereditie van de Spelen. Hoewel de disciplines iedere editie wisselen, is er al sinds 1992 geen nieuwe sport aan het lijstje toegevoegd. In 2020 komt hier verandering in.

Eenmalig optreden

Vanaf 2020 zal er eindelijk afwisseling komen in het programma van de Olympische Spelen. Het  Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft besloten dat er, vanaf dat jaar, een nieuwe sport geïntroduceerd mag worden. Deze sport komt dan eenmalig aan bod als een soort demo. Het land dat de Spelen van dat jaar organiseert, mag bepalen welke sport dat zal zijn. Voor 2020 koos Japan voor skateboarden, wat erg populair is in het land.

Veeleisend

Toch is het voor een sport erg moeilijk om op de Olympische Spelen in het algemeen te verschijnen. Het IOC stelt 33 eisen waaraan een sport moet voldoen om als Olympisch te worden beschouwd. De organisatie kijkt voornamelijk naar hoelang een sport al met succes georganiseerd is en in hoeveel landen. Ook moet de sport overal op dezelfde manier worden uitgevoerd. Welke sporten er op de Spelen verschijnen, is al bepaald zodra het land wordt toegewezen dat het mag organiseren, zo’n zeven jaar van tevoren dus.

Buitengesloten

Er zijn een aantal sporten die nooit mee zullen doen met de Spelen. “Gemotoriseerde sporten zal je er nooit zien. Ook denksport niet. Hier zijn speciale evenementen voor georganiseerd.” Geert Slot van het Nederlands Olympisch Comité Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) stelt het alsof het erg logisch is. “Als deze sporten ook mee zouden kunnen doen zouden de Olympische Spelen veel te groot worden. De evenementen zijn nu al lastig om te organiseren, dan is het al helemaal niet meer te doen. Hiervoor is er gekozen om alleen fysieke sporten als Olympisch te zien.”