Kickboksen komt door Rico Verhoeven en Badr Hari weer helemaal tot leven in Nederland. Volgens een rapport van de Rijksoverheid stijgt het aantal leden van boksbonden sinds 1984 gestaag. Nu deze sport steeds bekender wordt moet er misschien meer worden stil gestaan bij de gezondheidsrisico’s, want die zijn er zeker. Gebroken neuzen en veel erger.

Foto: Pixabay

Kickboksen is goed voor 180.000 blessures per jaar. Ter vergelijking: veldvoetbal zorgt voor 850.000 blessures per jaar. Het lijkt dus wel mee te vallen wat betreft de blessures, maar feit is dat het niet blijft bij gebroken botten en blauwe plekken. Zelfs je hersens lopen gevaar zodra je de bokshandschoenen aantrekt. Volgens een onderzoek, van onderanderen Charles Bernick, is het zo dat je hersenvolume na verloop van tijd afneemt door de klappen die je opvangt in de ring. Vooral professionele kickboksers hadden aan het eind van hun carrière een aanzienlijk kleinere thalamus. Dit stukje van de hersens speelt een cruciale rol bij het doorgeven van prikkels naar bijvoorbeeld je ogen. Volgens ditzelfde onderzoek is het zelfs zo dat per gevecht de reactiesnelheid afneemt met 0,19%

Ook bij andere sporten is dit probleem aanwezig. Zo deed Arend de Kloet, psycholoog en lector bij de Haagse hogeschool, onderzoek naar het gevaar van koppen bij het voetballen. Volgens hem worden de effecten van deze tikjes op de hersenen onderschat. “Zolang wij niet goed weten of koppen schadelijk is, moet dit bij kinderen met een sterk ontwikkelend brein in elk geval worden vermeden. Boksen voor kinderen zou helemaal verboden moeten worden.”