Tussen al die voetbaltwitteraars zitten altijd een paar pareltjes. Maar vaak blijven die onopgemerkt. Door middel van de Staantribune-award ‘Voetbaltwitteraar van het Jaar’ krijgen ook de onopgemerkten een podium.

“Het begon eigenlijk als grap,” zegt Jim Holterhuës, hoofdredacteur van Staantribune. “Er was nog niet zo’n competitie als deze en we wilden de onbekende voetbaltwitteraar wat aandacht geven. We hadden niet verwacht dat het zo aan zou slaan. Dus na dat eerste succesjaar – toen kozen we de winnaar zelf – hebben we besloten dit jaarlijks door te zetten.”

In 2014 vond de eerste editie plaats, die Aad de Mos won. Het jaar daarop heeft Staantribune besloten om de winnaar volledig door het publiek te laten bepalen. Twee keer achter elkaar heeft @DuBlanqeBogarde deze prijs gewonnen. Hierdoor zijn er ook veel nieuw Twittertalenten ontdekt: “We organiseren deze verkiezing om de onbekende twitteraars in de spotlight te zetten. Er zijn heel veel mensen die hele scherpe analyses maken, mooie foto’s posten, goed hun mening kunnen verkondigen, leuke feitjes weten of iets grappigs melden over voetbal en alles eromheen. Door middel van deze verkiezing krijgen zij meer aandacht. En dat is ook het leuke van deze top 50. Je ontdekt allerlei nieuwe Twitter-accounts die je zonder deze verkiezing misschien nooit gekend zou hebben.”

Ontdekkingstocht

Elk jaar stemmen er ongeveer twintigduizend mensen op de verkiezing door hun top 5 in te dienen. Maar niet alleen de onbekende Twitteraar heeft baat bij deze verkiezing. Ook Staantribune geniet extra aandacht, zo vertelt Holterhuës: “We merken tijdens deze competitie dat er veel nieuwe mensen in aanraking komen met ons medium. Dat is natuurlijk mooi meegenomen maar niet onze prioriteit. Ik vind de competitie pas echt geslaagd als er nieuwe accounts ontdekt worden waar wij allemaal van kunnen genieten.”

Sjoerd Mossou is inmiddels ervaren voetbaltwitteraar en elk jaar weer een geduchte concurrent. In 2015 veroverde hij de tweede plek en ook in 2016 hoorde hij bij de beste tien. Ook dit jaar zal hij volgens verwachtingen goed scoren: “Twitter is een grappig platform. Je moet het losjes zien. Zo kijk ik ook naar voetbal. Misschien is dat hetgene wat het publiek waardeert.”

Over zijn kansen als ‘Voetbaltwitteraar van 2017’ heeft Mossou geen idee: “Hoeveelste ik eindig maakt me eigenlijk niet zo uit. Het is een leuke bijkomstigheid. Ik zit niet in smacht te wachten op de uitslag maar ik ben wel altijd benieuwd naar nieuw Twittertalent, naar mensen die prikkelen en verrassen. Dat kan iemand zijn die bijvoorbeeld goede verbanden kan leggen tussen vroeger en nu, heel vaak kleine observaties doet of enorm veel feiten weet.”

‘Ones to watch’

Volgens Holterhuës zijn deze voetbaltwitteraars de mogelijke kanshebbers voor de felbegeerde titel:

Foto: Wikimedia/Валерий Дед