Bron: Foodwatch

Vandaag is het ‘Gouden Windei’ weer uitgereikt. Voedselwaakhond Foodwatch rijkt de prijs ieder jaar uit aan het meest misleidende product van het jaar. Dit jaar wint het maisbrood van de Jumbo; er bleek geen maismeel in te zitten.

Je zou zeggen dat dit tegenwoordig niet meer zou moeten kunnen. Paula de Jonge van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er wel controle is op levensmiddelen, maar ze nooit alles kunnen controleren. “De fabrikant is hier zelf verantwoordelijk. Hij moet zorgen dat wat er op het etiket staat ook overeenkomt met het product,” aldus De Jonge. In een tijd waarin foodbloggers en gezondheid regelmatig aan het nieuws zijn, is zo’n prijs een logische stap. Maar is het niet overdreven om zo’n prijs uit te reiken? “In zekere zin houdt deze award fabrikanten wel scherp, niemand wil deze natuurlijk ontvangen,” zegt De Jonge.

De Jonge zegt niks over het aanscherpen van de regels. “Wij maken de regels niet; wij controleren ze alleen. Hier is het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor verantwoordelijk, maar wij kunnen natuurlijk nooit alles controleren.” De Jumbo heeft laten weten het zo snel mogelijk aan te passen. De supermarkt was het echter niet eens met de verkiezing. Tegen Omroep Brabant vertelt de woordvoerster van de Jumbo dat de supermarkt expres geen maismeel gebruikt om het bakproces te bevorderen.