Bron foto: Creative Commons

De kloof tussen steden en de rest van Nederland wordt steeds groter. De vier grote steden in Nederland groeien, Amsterdam zelfs met 10.000 inwoners per jaar. Mensen uit het dorp kijken met aarzeling naar de stad en andersom hetzelfde.

Dat steden groeien, is niet opmerkelijk. Daar is het te doen, daar moet je zijn. Mensen hebben er een grotere kans op een baan, hebben er meer voorzieningen en alles is dichtbij. Toch zijn er nog steeds mensen die kiezen voor het dorp.

De stad

Egbert van der Zee, sociaal geograaf en docent aan de Universiteit Utrecht, legt uit wat beweegredenen voor wonen in de stad kunnen zijn: “Jonge mensen tussen de achttien en begin dertig wonen liever in de stad omdat daar meer anonimiteit is. Je kunt er meer jezelf zijn. Ook word je minder lastiggevallen door je buren.” Volgens Van der Zee blijven mensen langer in de stad doordat zij tot latere leeftijd ongehuwd of vrijgezel blijven. Steden hebben een groter percentage aan ‘single-huishoudens’ (mensen die niet samenwonen zijn of misschien zelfs geen vaste relatie hebben) dan dorpen. “Daarnaast biedt de stad veel meer mogelijkheden voor mensen die hun plezier buitenshuis zoeken.”

In een stad wonen brengt ook nadelen met zich mee. Van der Zee: “Mensen uit een dorp kijken vaak met wantrouwen naar een stad. Er gebeuren daar dingen die ze liever niet zien, zoals drugsgebruik, criminaliteit en overlast.” Dit zorgt volgens hem ervoor dat sommige mensen de stad eng gaan vinden. Ook het hebben van hobby’s kan beperkend zijn. “Het houden van paarden kost in een stad snel een fortuin.”

Jaap Donkers uit Dongen kent het verschil tussen dorp en stad goed want hij komt oorspronkelijk uit Den Haag. “Van het een kwam het ander en had ik geen rode cent meer. Toen ben ik verhuisd naar Dongen, ook omdat mijn ouders hier wonen. Hier woon je een stuk rustiger dan in Den Haag.”

Het dorp

De liefde, of het zoeken naar liefde, is een reden om in de stad te wonen. Het is echter ook een reden om juist in een dorp te blijven. Van der Zee: “Je komt iemand tegen uit je streek. Je komt dan allebei uit een vertrouwde omgeving en velen vinden het dan ook prettig om daar te blijven. Vaak zijn mensen ook verbonden aan lokale verenigingen, zoals de voetbal- of carnavalsvereniging.”

Tegenwoordig liggen dorpen ook niet meer afgelegen. Nederland is maar een klein land en het heeft goede vervoersmogelijkheden. “We staan dan wel met z’n allen in de file, maar je kan in relatief weinig tijd op plek van bestemming komen,” vertelt de geograaf. Het grootste deel van de Nederlandse dorpen ligt op minder dan een uur afstand van de stad.

Dit ervaart Tycho Haast uit Dongen ook. “Ik woon hier bij mijn ouders. We hebben genoeg voorzieningen hier en als er iets niet is, ben je zo in de stad. Ik denk dat ik in Dongen blijf later. Mijn familie woont hier ook.”

Maar net zoals wonen in de stad heeft wonen in het dorp ook een groot nadeel: de sociale cohesie. Het op elkaar letten en vooral ook het over elkaar praten. Van der Zee: “Op het moment dat je aan de norm van je dorp voldoet, hoor je erbij. Wanneer je niet voldoet aan de (meestal traditionele) norm, is het moeilijk om erbij te horen. Afwijken wordt meer geaccepteerd in de stad.”

Vertrek van en naar de gemeente Tilburg in 2016:

Google Maps, data afkomstig van CBS Statline, 2017