Normaal gesproken buigen gymnasten na afloop naar de jurytafel. Tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zou dit er weleens veel anders uit kunnen zien. In Japan wordt namelijk een robot ontwikkeld die de rol van de jury bij het turnen over zou kunnen nemen.


Tokio streeft er naar om de meest innovatieve Spelen ooit te organiseren. Om dit te bereiken is het Japanse IT-bedrijf Fujitsu, dat 3D sensoren ontwikkelt, aan het experimenteren met kunstmatige intelligentie oftewel Artificial Intelligence. Hierbij worden alle data verzameld en geanalyseerd van alle bestaande turnoefeningen, zodat de juryrobot in staat is om bepaalde bewegingen te herkennen.

De juryrobot moet uiteindelijk in staat zijn sneller de score van een gymnast te kunnen berekenen dan de ‘ouderwetse’ jury. Ook moeten de meest minuscule bewegingen gedetecteerd kunnen worden die het blote oog niet kan zien. Dit zou de sporters en hun coaches meer inzicht geven in de verbeterpunten van de gymnasten.

Het gebruik van een robotjury gaat niet zonder nadelen. Allereerst zou het systeem gehackt kunnen worden, waardoor er geknoeid kan worden met de scores. Oud-gymnaste Nadia Comaneci heeft aan The Guadrian laten weten dat ze zich zorgen maakt om dit nieuwe jurysysteem: “Turners staan erom bekend grenzen te verleggen, nieuwe elementen te verzinnen. Wat gebeurt er als iemand een oefening doet die niet geregistreerd staat in het computersysteem?”

Volgend jaar zal de juryrobot voor het eerst op grote schaal getest worden tijdens het Wereld Kampioenschap gymnastiek in Doha. Of het systeem dan al goed genoeg werkt om de Olympische jury te vervangen, is nog de vraag.