‘Rampjaar, pikzwart jaar, slechtste jaar ooit’: de antwoorden op de vraag ‘Hoe kijkt u terug op het afgelopen voetbaljaar?’ spreken boekdelen. Vroeger was Nederland de uitvinder van het totaalvoetbal, nu het sukkeltje van de klas. Maar waarom ging alles mis en wat zijn daarvoor de oplossingen?

Het afgelopen voetbaljaar begon eigenlijk vrij positief. Ajax haalde in mei de finale van de Europa League en een paar maanden later wonnen de voetbalvrouwen op het EK en won Lieke Martens zelfs de Ballon D’Or. Daarvoor dankt Bart Vlietstra, voetbalanalist, jullie hartelijk: “Door die vrouwen hadden we tenminste iets om naar uit te kijken.”

Want deze gebeurtenissen worden overspoeld door een zee aan tegenslagen: Verbeek ontslagen, Nouri zakt in, Ajax kwalificeerde zich niet, De Boer ontslagen, WK niet gehaald, Koeman ontslagen, Vitesse uit de Europa League, Feyenoord uit de Champions League en Bosz ontslagen… “Tranendal.” Vlietstra heeft weinig woorden nodig om een reactie te geven op deze opeenstapeling.

Een slecht intermezzo

Voetbalanalist Arno Arts noemt het afgelopen voetbaljaar ‘”gitzwart” en ook Vlietstra kijkt er negatief op terug: “Rampjaar, pikzwart jaar, slechtste jaar ooit”. Het zijn woorden met veel woede, verdriet, frustratie en waarachter veel vragen schuilen. Waarom kunnen we ons niet kwalificeren voor het WK? Waarom hebben onze Nederlandse trainers internationaal zo slecht gepresteerd? Waarom kunnen onze Eredivisie-teams zich niet staande houden op internationaal niveau? En wat zijn de oplossingen?

“We zijn nu getuige van een slechte tussengeneratie. En dat is voor velen even wennen,” meent Arts. “We zijn spelers als Sneijder en Van Persie gewend, maar de waarheid is dat deze generatie die kwaliteit niet kan leveren. En dat komt als een klap in het gezicht.”

Vlietstra ziet vooral conservatisme als oorzaak van de wanprestaties: “Terwijl de rest van de wereld innovatief bezig is en moderniseert, blijven wij hangen in het totaalvoetbal. Toen dit uitgevonden werd was het geniaal. De hele wereld kon van ons leren, want wij hadden echt een modern en innovatief idee. Nu, jaren later, lijken we onze ogen te sluiten voor nieuwe ideeën. Dat is ook het probleem met onze trainers. Ze zijn te navelstarig en eigenwijs om zich aan te passen. ”

Alles op de schop

“We zijn toe aan nieuw beleid, aan iemand die ons voetballandschap kleur kan geven. Die conservatieve gedachten; ik hoop dat die verdreven kunnen worden. Jong en innovatief geluid zou ons kunnen helpen. En als we dat geluid niet in Nederland kunnen vinden, dan maar vanuit het buitenland,” vindt Vlietstra. “Misschien vinden mensen dat een gek idee, maar we kunnen wel wat hulp gebruiken vanuit het buitenland.”

Ook Arts is groot voorstander van een nieuw beleid. Volgens hem is er veel te winnen bij de jeugdopleidingen: “Clubs kopen liever een speler die gelijk in het eerste past, zodat ze ook gelijk resultaat kunnen zien, maar ik denk dat investeren in de jeugd veel meer kan opleveren, vooral voor op de langere termijn.”

De Verlosser

“Vooral AZ heeft op dit moment echt een goed jeugdbeleid. Daar lijken allemaal volmaakte spelers uit de opleiding te komen. Maarja, we weten hoe het gaat met jeugdspelers,” treurt Vlietstra. “Ze worden gehyped, om ons vervolgens teleur te stellen. Ze raken of uit vorm, of vertrekken naar een grotere competitie om daar vervolgens vrijwel nooit succes te boeken. Net zoals Boetiüs; hij was ooit hét talent. Helaas is hij nooit volgroeid tot echte topper. Nu is Frenkie de Jong de Verlosser.”

Arts vindt dat er afspraken gemaakt moeten worden tussen de grotere en kleinere clubs: “Zodra er een groot talent in beeld komt, wordt die vrijwel meteen weggekocht door een grotere club zoals Ajax of door een buitenlandse grootmacht. Daar hoor je vaak helemaal niks meer van. Die kunnen geen wedstrijdritme meer opbouwen en keren dan vaak met de schouders omlaag terug in de Eredivisie. Ik stem ervoor talenten zich te laten ontwikkelen op het niveau wat ze gewend zijn en dat de grotere clubs van dat talent afblijven. Zo’n ingreep is inderdaad lastig, aangezien geld een grote rol speelt in de voetbalwereld.”

Round-up der round-ups 

Oftewel, de boodschap is duidelijk: we hebben vernieuwing nodig. We hebben iemand nodig die het Nederlandse voetballandschap op niveau kan brengen. Neem een kijkje over de grens en probeer iets nieuws. Dan komt alles goed. Een nieuwe lichting aan talenten komt eraan, maar het lijkt erop dat we komende jaartjes nog even moeten bikkelen. In de tussentijd kunnen we genieten van de voetbalvrouwen. Daarom een welverdiende ode aan de dames: jullie hebben het afgelopen jaar iets draaglijker weten te maken.

Foto: Wikimedia – Дмитрий Неймырок/Dmitriy Neymyrok