Als hoofd Collecties komt er meer bij kijken dan alleen de boel aansturen. Ook het bereiken van studenten valt onder deze taak in het literatuurmuseum. Bertram Mourits, die vanaf 1 februari deze taak op zich neemt, noemt het ‘zorgen dat binnenkomende collecties daadwerkelijk gebruikt worden.’

Het liefste ziet Mourits toch de jonge mensen van onze samenleving weer terug in de bibliotheken en archieven. “Het zou mooi zijn dat het voor hen een gewoonte wordt te denken om ook het literatuurmuseum te bezoeken, wanneer ze op zoek zijn naar literaire bronnen en niet alleen via online zoekregisters.” Daarom is een deel van het werk vooral aan de technische kant. Literaire bronnen moeten goed te vinden zijn online. “Vooral voor colleges van Hbo-opleidingen en universiteiten is dit heel handig en belangrijk.”

Jeugd aan het lezen krijgen
Het museum heeft zijn eigen blad waar Mourits een handje aan mee helpt. “Die moeten aantrekkelijk zijn door een combinatie van woord en beeld.” Of er een manier is om jongeren weer aan het lezen te krijgen zoals vroeger, dat vraagt de (nu nog) redacteur zich af. “Vroeger lazen mensen boeken, zoals ze nu een filmserie kijken. Maar literatuur heeft altijd wel een aparte status gehad. Kinderen lezen bijna allemaal, maar dat verandert na een tijdje: literaire boeken werden waarschijnlijk door niet meer dan drie andere klasgenoten gelezen.” Echter denkt hij niet dat het onmogelijk is. “De literatuur is zo breed dat er vaak voor iedereen iets is om te lezen, alleen moet men op de hoogte zijn dat het bestaat.”

Opgegroeide passie
De neerlandicus zelf is opgegroeid met een passie voor lezen. “Een dagje naar de bibliotheek was iets waar mijn ouders een uitstapje van maakten. Uiteindelijk werd de bibliotheek een vaker bezochte plek en de bibliothecaresse mijn levende algoritme als het om boekkeuzes ging. Zij wist precies aan de hand van de boeken die las, welke ik nog aangenaam zou vinden om te lezen.”

Geen kinderdroom
Toch zag Mourits als kind niet zijn toekomst in de literatuur. “Ik wilde altijd radio-dj worden. Pas tegen het afronden van de middelbare school besefte ik dat literatuur was waar ik in verder wilde.” Ook dan heeft hij nog niet de gedachte ooit voor een museum te werken. “Ik ben sowieso niet iemand die vijftig jaar vooruitkijkt. Mijn plan was studeren waar ik plezier in zou hebben, daarna zien we verder.” Achteraf is deze nieuwe uitdaging in Den Haag wel iets waar hij erg veel zin in heeft. “Het is niet van jongs af aan mijn droom geweest, maar aangezien ik me graag in de boeken waan, kun je het wel een droombaan noemen.”