Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat er een auto inreed op de kerstmarkt in Berlijn. Er moet alles aan gedaan worden om een ramp als deze in de toekomst te voorkomen. Op donderdag 21 december begint de bohemian kerstmarkt op de Paleisring in Tilburg.

Voor een evenement als dit zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld in een rapport van de Nederlandse Veiligheidsbranche. Hier wordt onder andere in vermeld dat er op vaste locaties beveiligers aanwezig moeten zijn en dat er ook beveiligers moeten rondlopen over het terrein.  Dit komt neer op het toezichthouden met als doel het handhaven van de orde, rust en veiligheid tijdens het evenement. Ook de dienstverlenende rol wordt steeds belangrijker. De bezoekers komen voor hun plezier naar een evenement en daarom moeten wegwijs worden gemaakt op het terrein. Geweld en agressie moeten worden voorkomen, door behulpzaam of de-escalerend op te treden.  Maar of deze richtlijnen in Tilburg worden gevolgd is nu nog niet bekend.

De gemeente Tilburg wil namelijk geen uitspraken doen over de veiligheid rondom evenementen. “Mensen kunnen het zien als een uitdaging wanneer deze informatie beschikbaar is. Daarom doen wij hier, als gemeente, geen uitspraak over. Wij zeggen altijd: ‘veiligheid daar moet je het niet over hebben, maar dat moet je doen’.”