Het ziet er naar uit dat de legendarische filmcomponist John Williams zijn 51ste Oscarnominatie krijgt. Hij is in de running voor een nieuwe Oscar met zijn composities voor de films ‘The Post’ en ‘Star Wars VIII: The Last Jedi’. 

De 85-jarige Williams is vooral bekend van zijn werk in combinatie met regisseur Steven Spielberg. Samen veroverden zij Hollywood met hun meesterwerken. Williams is onder andere bekend van Star Wars, Jurassic Park en E.T. De componist is de op één na meest genomineerde ster in Hollywood. Walt Disney staat met stipt op de eerste plek met 59 nominaties.

Williams begon in 1958 met het componeren van muziek voor films. Hij was voor dat hij muziek ging maken voor films en series een jazzpianist. Bart van de Lisdonk, componist van onder andere de film ‘Het Meisje en de Dood’, zegt dat het talent van Williams te danken is aan zijn dynamische stijl van componeren. ‘Zijn stijl van klassiek componeren is heel wild, omdat hij begonnen is als jazzpianist. Zijn muziek is heroïsch en snel herkenbaar. Hij kijkt heel breed en neemt veel over van oude musici zoals Tsjaikovski.’