In de topsport wordt het steeds meer een trend om te laten zien welk politiek standpunt je hebt. Dit kan in de vorm van gebaren of kleding. Zo had LeBron James afgelopen zondag één witte en één zwarte schoen aan met het woord ‘equality’ er op. Maar is het wel de taak van de sporters om hun mening zo duidelijk naar voren te laten komen?

Gijsbregt Brouwer, trendwatcher sport en eigenaar van contentbureau Tyrsday, vindt dat sporters wel hun mening in de politiek mogen uiten. “Zolang ze maar dichtbij zichzelf blijven. Dat klinkt een beetje zweverig, maar het is wel heel belangrijk. Niet iedereen is politiek betrokken, maar ik vind dat als je dat wel bent dat je best je mening mag laten horen. Je hebt bereik en fans. Als je deze mag inzetten om reclame te maken voor Nike, dan mag dat ook voor de politiek.”

Populair
In Amerika zijn deze statements veel vaker dan in Nederland. Volgens Brouwers komt dit onder andere door president Donald Trump. “Op dit moment is Amerika zo’n gek land, alles heeft met politiek te maken. Ik ken geen één Nederlandse sporter, behalve dan Mark Tuitert een paar jaar geleden, die zich bemoeit met de politiek. Ze zijn allemaal zo stil.”

Overwaaien
Er is een flinke kans dat het binnen een paar jaar overgewaaid is naar Nederland, zo stelt Brouwer. “In Nederland is het heel voorzichtig. We krijgen nu geen volledig beeld van een sporter, maar het wordt steeds persoonlijker.” Het is dus een kwestie van tijd.

Het moment dat de spelers op hun knieën gaan is één moment, maar er zijn nog meer politieke standpunten gemaakt in 2017. Hieronder een tijdlijn met een paar gebeurtenissen dit jaar: