Theaters Tilburg stroomde afgelopen vrijdagavond vol met enthousiaste sporters en hun familieleden voor het Tilburgs sportgala. Mensen begroeten elkaar en er wordt gepraat en gelachen. De meeste vrouwen hebben een jurk of een rok aan en veel mannen zijn in pak. Om kwart voor acht worden alle aanwezigen naar de grote zaal gestuurd, waar ze opgewonden mompelend plaatsnemen op een van de grote, rode bioscoopstoelen. Dan doven de lichten en wordt het stil in de zaal.

Er klinkt spannende muziek en een video over het EK vrouwenvoetbal dat in Tilburg plaatsvond begint. Na de film blijven de lichten uit. Opnieuw begint er spannende muziek en plotseling springen vier mannen het podium op. Ze dansen en maken salto’s en het publiek wordt enthousiast. Als een van de mannen begint de klappen, klapt het publiek hard mee. Na deze show komt presentator Toin van Peperstraten het podium op en bedankt de freerunninggroep genaamd Friends Crw voor hun komst.

De Mariska Lips award

De eerste prijs die werd uitgereikt was de Mariska Lips prijs. Dit is een prijs van de Stichting Topsportopleiding Tilburg. De award is vernoemd naar Mariska Lips, die naast een getalenteerd paardrijdster ook een voorbeeldige leerling was. Dat is waar deze prijs om draait, sporten op hoog niveau, combineren met school.

Drie genomineerden worden het podium op geroepen en er start een filmpje om hen te introduceren. Klimster Olivie van de Linde, voetballer Lloyd Boomaars en turnster Tessa Wouters komen het podium op. Op de gezichten van alle drie de genomineerden staat een waterig, zenuwachtig glimlachje. Dan volgt de uitslag, de winnaar van de Mariska Lips award is de 13-jarige Lloyd Boomaars. “Sport en school zijn moeilijk te combineren, maar discipline is de sleutel”, vertelt hij met een brede, tikkeltje verlegen, glimlach.

Jeugdsportstimuleringsprijs sportploeg

Ook voor de jeugdsportstimuleringsprijs voor de sportploegen waren er drie genomineerden. Het Nederlands Junioren Curlingteam van curlingclub Tilburg, het HipHop team Alfa en Omega en het judo duo Yaro Kuipers en Femke Kleemans. De presentator maakt even een praatje met hen, voor hij de winnaar bekent maakt. “Curling is echt zwaar”, vertelt een van de drie leden van het curlingteam, ook vertellen ze dat ze zich graag willen kwalificeren voor het WK junioren. Het curlingteam is niet de enige met ambities, ook het HipHop team heeft grote dromen “We willen heel graag meedoen aan het EK.”

Het curlingteam wint de prijs “Nee, we hadden dit niet echt verwacht, omdat curling gewoon nog niet zo’n bekende sport is. We zijn hier echt heel erg blij mee, want dit is toch best een grote prijs hier in de stad.” Vertelt een van de drie leden. Alle drie staan ze trots rechtop.

Shows

Er werden deze avond niet alleen prijzen uitgereikt, buiten de show van Friends Crw aan het begin van de avond waren er nog twee shows. Halverwege de avond kwam Alex Wegman het podium op, een jongen met maar een arm en een enorm muzikaal talent. Hij begon te drummen en het publiek was razend enthousiast. Toen hij het nummer Hey van Fais en Afrojack inzette begon het publiek spontaan mee te zingen. Na zijn act pakte hij de microfoon en sprak hij nog even tot het publiek: “Ik hoop dat jullie konden zien dat er veel meer mogelijk is dan je denkt, geef nooit op!”

Vlak voordat de laatste prijzen werden uitgereikt kwam de laatste show het podium op. Dat waren de jukeboxboys en ook zij kregen het publiek goed mee met hun vrolijke, swingende liedjes.

Een geslaagde avond

Aan het eind van de avond is er een borrel, waar sporters en families met elkaar praten en wat met elkaar drinken. Er wordt gelachen, nu de wedstrijd voorbij is heerst er een ontspannen, vrolijke sfeer. Winnaars poseren met een bos bloemen en een trofee in hun handen en een brede glimlach op hun gezicht voor de camera’s van hun ouders. Tijdens de borrel praat Huub van den Eertwegh, mede organisator van dit evenement, enthousiast over de loop van de avond. “We hebben echt een mooie avond gehad, ik ben heel tevreden over hoe alles is verlopen.” Vrijdagavond stond de borrelzaal vol blije, enthousiaste sporters. Tilburg was trots deze avond, trots op zijn sporters en trots op zijn stad.

Klik hier voor de volledige uitslagen.