Het overlijden van K-pop superster Kim Jonghyun zorgt voor een grote shock binnen de K-pop wereld. De Zuid-Koreaanse zanger, bekend van zijn band SHINee, maakte een einde aan zijn leven. Miljoenen fans, ook wel ‘Shawols” genoemd, rouwen om de plotselinge dood van de man die voor velen niet alleen een zanger was, maar ook een inspiratie.

Maar wat maakte hem zo bijzonder?  Ging het alleen om zijn muziek of zat er meer achter?
Twee Nederlandse fans vertellen hun verhaal.

Xhanthy

Na de vraag wat Jonghyun betekende voor Xhanthy, werd het even stil aan de andere kant van de lijn.  “Dat is moeilijk uit te leggen” vertelt ze. “Jonghyun was iemand met wie ik kon praten door zijn muziek. Hij was iemand die mij begreep en ik begreep hem ook al kende ik hem niet persoonlijk. Hij voelde voor mij meer dan alleen een zanger. Jonghyun, voelde als familie.”

Yenna

“Weet je wat het is?” vertelt Yenna, nog een fan. “Als je de meeste Kpop-fans vraagt wat het eerste Kpop groep is waar ze naar hebben geluisterd, dan zeggen ze negen van de tien keer SHINee. Zij introduceren je als het ware aan een compleet nieuwe muziek wereld en om dan te horen hoe iemand uit zo’n iconische groep besluit zijn leven te eindigen, dat breekt je hart”

Wat vele fans en artiesten vooral shockeert is de manier waarop Jonghyun is overleden.
Het was algemeen bekend dat Jonghyun worstelde met depressie. Het was een van de weinige artiesten die hier openlijk over durfde te praten.
Er gaan veel speculaties rond dat de druk binnen de muziekwereld een aanleiding kon zijn tegen zijn overlijden. Sofi, een Zuid-Koreaanse vertelt hier wat meer over.

Sofi

“Klopt het dat er een grote druk bestaat in de Zuid-Koreaanse samenleving om perfect te zijn?” “Zuid-Korea is een erg competitieve samenleving” zegt Sofi.
“De druk om perfect te zijn is erg hoog. Je hoort in een normale of hoge groepsclasse te zitten. Zit je daaronder, dan wordt je gezien als minder.”