De een wil afvallen, de ander meer gaan verdienen en weer een ander wil nu eindelijk ontmaagd worden. Iedereen heeft wel iets dat ze willen veranderen in hun leven en daarom maken we goede voornemens. Deze voornemens eindigen alleen vaak als spermacellen, de meeste overleven het niet. Daarom volgen hier een paar tips, waardoor jij je goede voornemens nog harder zal laten knallen dan de dj op jouw laatste techno-feestje.

Het nieuwe jaar begint bijna. Sommige mensen genieten van de oliebollen en het vuurwerk, maar anderen zijn alweer druk aan de slag met het bedenken van de welbekende goede voornemens. Toch sneuvelen de meeste hiervan binnen enkele maanden. Hier volgen een aantal manieren om jouw goede voornemens wél vol te houden.

Wat is belangrijk?

Bedenk eerst wat jij belangrijk vindt. Nick van Dam en de medeauteurs van ‘Ga doen wat je echt belangrijk vindt’, bedachten hiervoor een handige tool: het Wat is belangrijk?-wiel. Hieronder lees je hoe dit wiel werkt.

Concreet en haalbaar

Nu je weet wat jij belangrijk vindt, kun je je voornemens formuleren. Hiervoor is het, volgens Ben Tiggelaar in zijn boek ‘Doen!’, van belang om te kijken naar de impact en de haalbaarheid van de doelen. Stel, je wilt een documentaire maken in het nieuwe jaar (impact), maar je leeft al een druk milleniaals bestaan, dan komt daar misschien weinig van terecht (haalbaarheid). Als de doelen de juiste impact creëren en haalbaar zijn, is het tijd geworden om je doelen uiteindelijk concreet te noteren. Houd het niet abstract, zoals: ‘Ik ga niet meer alles op het laatste moment doen’, maar bedenk wat je echt gaat doen om dit te realiseren, dus: ‘Als ik een opdracht krijg, splits ik deze in kleinere doelen en deze neem ik op in mijn planning’. Op deze manier komt er (misschien) wel iets terecht van jouw goede voornemens!