Na een periode van 160 jaar is het Noord-Italiaanse merk Borsalino failliet verklaard. De karakteristieke hoed, die gemaakt werd van vilt en echt konijnenhaar, werd bekend door de vele wereldsterren die hem droegen.

In 2015 balanceerde Borsalino al op de rand van een faillissement, toen werd het bedrijf alsnog overgenomen. Nu valt het doek dus definitief. De eigenaresse van hoedenspeciaalzaak Matelot uit Breda geeft uitleg. “De bedrijfsvoering was al jaren slecht. Borsalino werd, vind ik, geleid met Italiaanse arrogantie. Klanten moesten soms maanden wachten op een hoed terwijl een merk als Stetson een hoed veel sneller levert.”

Hoogtijdagen

Ooit was het merk enorm populair. Dat was vooral rond de jaren ’50 het geval. “Dit komt omdat het een kwalitatief uitstekend merk was, het stak met kop en schouders boven de rest uit. Daarnaast werd het merk natuurlijk enorm veel gedragen door sterren en gebruikt in veel films. Dat heeft zeker een bijdrage geleverd aan het succes.” Hieronder is te zien welke sterren door de jaren heen te zien waren met een hoed van het merk.

Doorstart

Voor een doorstart zou genoeg animo zijn, denken ze bij Matelot. “We merken dat veel mensen speciaal voor dit merk komen”, aldus de eigenaresse.  Zowel jong als oud, het is een iconisch merk binnen de hoedenbranche en dat trekt nog steeds veel mensen aan.” Of het nog van een doorstart gaat komen moeten we afwachten.