Afgelopen week was Jos van 64 in het nieuws vanwege zijn opmerkelijke manier van solliciteren. Bij hem heeft het geholpen, maar natuurlijk heeft niet iedereen een baan. Ook onder jongeren is er nog werkloosheid. Waar lopen jongeren dan tegenaan tijdens sollicitaties en wat kan beter?

Het is voor veel mensen lastig, solliciteren. Zeker als je, zoals jongeren, net van school af komt kan het lastig zijn. “Het solliciteren is nieuw voor jongeren daardoor kan het, zeker de eerste keer, erg lastig zijn”, erkent een medewerker Tempo-Team Tilburg. Het is dus vaak niet zo gemakkelijk als het lijkt, ervaart ook Kim Tjin van TCG Sollicitatiebegeleiders. “Jongeren worden vaak afgewezen op werkervaring, daar moeten ze zich van bewust zijn. Dat kan je oplossen door de focus te leggen op vaardigheden waarin je voorsprong hebt op anderen.”

Kwaliteiten

Jongeren zijn een aparte doelgroep volgens van Tempo-Team Tilburg. “Ze hebben zeker een streepje voor op andere leeftijdsgroepen, denk bijvoorbeeld aan de net afgeronde opleiding. Daar moeten ze tijdens een sollicitatie dan ook gebruik van maken.” Ook Kim Tjin ziet genoeg mogelijkheden voor jongeren. “Van nature zijn ze vaak enthousiast. Dat is goed en kan in je voordeel werken, maar dan moet dat wel naar voren komen tijdens het gesprek. Ook brengen ze nieuwe energie met zich mee, dat kunnen veel bedrijven tegenwoordig echt wel gebruiken.”

Valkuilen

Tijdens het solliciteren gaat de eerste keer natuurlijk niet alles goed. Het zijn vaak dezelfde fouten die jongeren maken. “Jongeren gaan heel vaak slecht voorbereid een sollicitatiegesprek in, merken wij”, aldus Kim Tjin. “Ze weten niet goed wat ze van het gesprek kunnen verwachten en hebben zich vaak ook niet goed verdiept in het bedrijf waar ze solliciteren.” Daar komt volgens Tempo-Team Tilburg nog de mentaliteit van jongeren bij. “Die is echt anders dan bij volwassenen, als we heel generaliserend kijken dan zijn jongeren toch vaak wat minder doortastend en minder gemotiveerd. Dat kan echt averechts werken bij een sollicitatiegesprek.”

Tips

Er zijn dus zeker dingen die beter kunnen onder jongeren. Kim Tjin geeft de 3 belangrijkste:

  • “Ga goed voorbereid een gesprek in”
  • “Probeer je zo goed mogelijk te verdiepen in het bedrijf”
  • “Een sollicitatiegesprek is geen monoloog maar een dialoog, het moet van twee kanten komen”

Ook Tempo-Team Tilburg ziet zeker ruimte voor verbeteringen van de sollicitatie onder jongeren. Ook zij hebben tips voor jongeren:

  • “Gedraag je op een volwassen manier”
  • “Probeer het bedrijf echt te overtuigen”
  • “Neem ook zeker je enthousiasme en je jeugdigheid mee. Nieuwe ideeën, daar staan bedrijven echt voor open”

Met die tips zou je helemaal voorbereid en zo goed mogelijk aan een sollicitatiegesprek beginnen. Waardoor je al een voorsprong hebt op je concurrenten.