Star Wars: The Last Jedi is buiten een enorme blockbuster ook een film waarover de meningen zeer verschillen. Filmcritici vinden het één van de beste films van het jaar, terwijl veel fans niet overtuigd zijn. Hoe komt het nou dat de meningen over The Last Jedi zo verschillen?

The Last Jedi is de tweede film van de derde trilogie over Star Wars. Wereldwijd bracht de film tot nu toe maar liefst 490(!) miljoen euro op en de film is nog niet eens uitgebracht in China. Op recensiewebsite Rotten Tomatoes geven de critici de film gemiddeld een hoge score van 93%. Het publiek geeft The Last Jedi echter een score van 55%. Coen van Zwol, NRC Handelsblad filmrecensenten,  licht dit toe: ‘’Het Star Wars publiek is over het algemeen conservatief en het is moeilijk om de belangen van alle fans te behartigen. Het vorige deel van de nieuwe trilogie, The Force Awakens, leek volgens de fans te veel op de allereerste Star Wars film (A New Hope). In plaats van deze trend voort te zetten, kwam regisseur Rian Johnson met iets totaal anders. Hij gooide de zaak overhoop. Dat zien recensenten graag, omdat zij veel meer films kijken dan de gemiddelde filmbezoeker. Disney ziet The Last Jedi als een zwiep voor de Star Wars franchise.’’

Het verschil tussen fan en recensent

Volgens Vince Christiaans, filmrecensent van website Defilmrecensent.nl, is het verschil tussen fan en recensent de manier waarop er naar de film gekeken wordt. ”Recensenten kijken naar de opbouw van een film, het plot en naar hoe de karakters zich ontwikkelen. The Last Jedi was totaal anders dan verwacht. Regisseur Rian Johnson koos voor een heel andere aanpak door de karakters een twist te geven die niemand zag aankomen. Hiermee heeft hij zijn eigen weg gekozen en is hij niet meegegaan met de verwachtingen van de fans.”

Hoe nu verder?

Het publiek wijkt qua mening dus af ten opzichte van de critici. De vraag blijft echter hoe het nu door moet met de populaire science-fictionreeks. Gaat Disney geld verliezen met hun gewaagde stunt? ”Star Wars is altijd heel commercieel geweest, dat is alleen maar toegenomen met de komst van de prequel trilogie van George Lucas in 1999”, vertelt Christiaans. ”Disney gaat hiermee nog verder door ieder jaar een nieuwe Star Wars film uit te brengen. Ik denk ook niet dat men snel moe zal worden van Star Wars. Kijk maar naar Marvel, zij brengen ieder jaar ook minimaal twee films uit en ze worden alsmaar populairder. Disney wil nog meer doen met Star Wars dan Lucas heeft gedaan. Het publiek wil sneller meer films dan vroeger.”