Er komt wederom een programma over jongerenvakanties op de buis. Ditmaal zijn het Dennis Weening, Rick Brandsteder en Nienke Plas die het programma Zon, zuipen, ziekenhuis: hier is het feestje gaan presenteren. Maar zijn jongerenvakanties eigenlijk nog wel in trek onder de Nederlandse jongeren?

Persvoorlichtster Marieke van RECRON (Vereniging van Recreatieondernemers Nederland) geeft aan dat er zeker dingen veranderd zijn rondom jongerenvakanties in Nederland. “Jongerenvakanties zijn zeker nog in trek. Er is wel al jarenlang een trend dat veel jongeren vaker naar het buitenland gaan.” Dat heeft volgens haar een negatieve invloed op de Nederlandse jongerencampings. “Er zijn dan nog wel jongerencampings, al zijn het er wel minder geworden.”

Over de oorzaken van deze verandering is Marieke helder. “Kamperen is nauwelijks nog populair onder jongeren. Ze boeken bijvoorbeeld vaker een huisje, dat gaat dan ten koste van de jongerencampings. Daarnaast zien we dat reizen naar het buitenland gewoon goedkoper worden, waardoor meer jongeren daarvoor kiezen.” Ook de verhoging van de alcoholgrens van een aantal jaar terug speelt mee, vertelt Marieke. “Die verandering in wetgeving werkt zeker mee. In heel veel andere Europese landen ligt de leeftijd lager of wordt er minder streng op gehandhaafd. Dat is voor jongeren ook een drijfveer om naar het buitenland te gaan, merken we”