Bron foto: Sanne Peters

Het wordt kouder en we proberen ons zo warm mogelijk aan te kleden. Vaak worden we dan alsnog ziek. Hoe zit dat eigenlijk met onze huisdieren en met de dieren die oorspronkelijk niet uit Nederland komen?

Verkouden zoals mensen zullen dieren niet worden. Volgens dierenverzorger Dominic Kanters van dierenpark De Oliemeulen slaat iets kleins soms om in een longontsteking of een bacteriële ontsteking in de luchtwegen. “Dieren kunnen zich ontzettend goed aanpassen. Een dier dat normaal in de natuur met 30 graden leeft zou hier in Nederland, in een dierentuin weliswaar, kunnen overleven.” Dit komt doordat de dieren zich goed aanpassen als de temperatuur geleidelijk verandert. Voor sommige dieren kan het wel een probleem zijn als het langdurig koud is. “Wij hebben hier roofvogels zitten die in Afrika leven. In Afrika wordt het in de zomer 45 graden en zakt de temperatuur in de winter tot 25 graden. Zolang het maar niet langdurig vriest. Dan moeten ze naar binnen omdat anders hun poten bevriezen.”

De dieren die binnen zitten, zitten wel allemaal in een verwarmd verbijf. Ook daar is het opletten; er zijn namelijk twee deuren die veel koude lucht naar binnenbrengen. “Reptielen zijn nog gevoeliger voor weersomstandigheden dan zoogdieren of vogels. De laatste twee zijn warmbloedig en passen zich makkelijker aan”, vertelt Kanters.

Huisdieren

Niet alleen dieren die oorspronkelijk niet uit Nederland komen, kunnen ziek worden. Ook onze geliefde huisdieren kunnen een virus krijgen. Assistente Evers van Dierenkliniek Lingewaard vertelt: “We zien dat er braak en diarree virussen rondgaan maar of het winterweer daar het gevolg van is, durf ik niet te zeggen. De meeste mensen gaan niet in de stromende regen of met storm een stukje fietsen, zo gaan ze ook hun huisdieren niet met extreem winterweer uitlaten.“

Voorkomen

Katten zullen niet snel een virus aan andere katten doorgeven, omdat zij niet vaak met soortgenoten spelen. Bij honden is dat anders. “Als baasjes de hondenontlasting niet opruimen, komen er andere honden aan snuffelen. Zo kunnen die honden ook besmet raken”, zegt Evers.