Een waterkoude middag op het Marktplein in Apeldoorn waar het ontzettend volstaat met mensen. 3FM Serious Request is voor de viertiende. Dj’s Domien Verschuuren, Angelique Houtveen en Sander Hogendoorn zijn dit jaar opgesloten voor het doel “Breng Ze Weer Samen”. Het geld van het Rode Kruis is bedoeld voor ouders en kinderen die elkaar zijn verloren door onder andere oorlogsgeweld. Door geld in te zamelen gaat het Rode Kruis ervoor zorgen dat de families weer herenigd worden.

Wieke Heikoop vanuit het callcenter

De drie DJ’s staan er niet alleen voor. Ruim 200 vrijwilligers staan elk jaar klaar om mee te helpen. Nieuwe mensen maar ook vaste gezichten zijn op het Marktplein in Apeldoorn te vinden. Wieke Heikoop (32) is al sinds 2012 vrijwilliger en daarmee één van de oudgedienden. Geke Mulderij (21) studeert Verpleegkunde en doet dit jaar voor de eerste keer mee als vrijwilliger.

Hoe zijn jullie in aanraking gekomen met Serious Request?
Wieke: “Via mijn vriendin. Zij deed in 2011 mee met de actie. Ze was er zo enthousiast over dat ze mij een jaar later meetrok. We regelen sindsdien ieder jaar een huisje of een bed and breakfast zodat we de hele actieweek bij het Glazen Huis zijn. Zodat we de gehele editie mee kunnen helpen.”
Geke: “Ik weet nog dat ik het vroeger met mijn broer keek en dat ik altijd al mee wilde doen. Alleen kwam het nooit goed uit, paste niet in mijn schema of het was te ver weg. Nu is het in Apeldoorn, dat is dichtbij Zwolle, waar ik woon en ik twijfelde geen moment.”

Geke Mulderij loopt samen met de collectebus over het Marktplein in Apeldoorn

Het doel van dit jaar is “Breng ze weer Samen”. Wat betekent dit doel voor jullie? Geke: “Ik weet waar mijn ouders zijn en waar mijn vrienden wonen. Ik zou niet normaal kunnen leven als ik niet wist waar ze wonen en al helemaal geen contact met ze kan hebben. Dat lijkt mij een naar gevoel en niemand mag dat gevoel hebben.”

Wieke: “Ik ben zelf moeder van twee kinderen en ik zou het verschrikkelijk vinden als deze vermist zouden raken. Ik heb onlangs ook een verhaal gelezen over één van de moeders die geïnterviewd zijn voor de actie. Ze had drie kinderen waarvan er nu één is teruggevonden. Zij zei dat ze nooit meer gelukkig kan zijn want ze blijft altijd zoeken naar haar kinderen. Ik kan mij zo goed voorstellen dat je wanhopig wordt en telkens afvraagt waar ze zijn. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen bij elkaar kan zijn en niet vermist mag raken om wat voor reden dan ook. Vooral rond kerst, wat natuurlijk samenhangt met familie en vrienden die bij elkaar komen.”

Serious Request staat natuurlijk voor het aanvragen van platen. Welke plaat vragen jullie aan?
Wieke: “Daar overval je mij mee.  Ik denk wel meteen aan Hello van Martin Solveig. Dit was het anthem in 2010. De vrolijkheid van de mensen op het plein en iedereen die samenwerkt voor één doel. Dat was echt fantastisch. Elke keer krijg ik weer kippenvel als ik het zie”.

Geke: “Dat is echt ontzettend lastig hoor. Er schiet er nu één door mijn hoofd en dat is Ben Howard met The Fear. Het gevoel dat je iets kwijtraakt maar toch de hoop vind om het terug te vinden. Iets wat de ouders van vermiste kinderen ook voelen. Ik hoop dat iedereen die iemand is verloren toch altijd de hoop vasthoudt en dat het toch weer goed komt.”