Bron foto:  U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Alexander Martinez

Heel veel mensen zijn fan van een club, maar sommigen zijn fan van een specifieke speler. Ze weten bijna alles over diegene. Hierbij spreken we over een fangirl. “Ik heb voor de TV zitten huilen.”

Fangirl Bianca Prins (23) is sinds 2006 helemaal gek van Ibrahim Afellay. “Ik weet nog dat ik nog nooit van hem had gehoord en vroeg me af: ‘who the fuck is Afellay?’ Voor ik het wist, was ik diehard fan. Ik googlede en werd al snel verliefd.” Bianca zegt dat ze niet puur voor het uiterlijk is gegaan, maar ook dat ze hem heel goed vindt voetballen. “Hij is wel knap, maar het is knapper wat hij doet met de benen. Ik heb nooit echt kunnen omschrijven waarom ik hem nou zo leuk vind. Ik denk ook niet dat je goed kan uitleggen waarom iemand nou verliefd wordt.”

Ontmoeting
Ze heeft hem dan ook al twee keer ontmoet. Als het aan haar ligt, gaat dat nog veel meer gebeuren. De eerste keer dat ze hem ontmoette, bij het programma Harry van Oranje, viel ze helemaal stil. “Harry Vermeegen (de presentator, red.) riep dat we moesten kussen. Na wat blikken en blozen durfde ik hem toch nog een kusje op zijn wang te geven.”

De tweede keer dat ze hem ontmoette, was tijdens het einde van een training van Oranje. “Ik stond bij de bus en Afellay was al voorbij zonder dat ik het wist. Ik vroeg aan Robin van Persie of Ibi al voorbij was.” Van Persie liep vervolgens de bus in en een paar seconden later kwam Afellay naar buiten om haar nog even te spreken. “Dat vond ik zo lief.”

Speler zelf
Een speler die zo’n toegewijde fanbase heeft, dat zou zomaar voor problemen kunnen zorgen. Zo ook bij het Tilburgse Willem II. Wouter Janssen, persvoorlichter van de club, vertelt dat als er enorme populariteit voor één van hun spelers is, dat ze proberen om hem soms wat ‘mediarust’ te gunnen.

Pas is dit nog gebeurt bij spits Fran Sol. Hij is uitgeroepen tot Eredivisie-speler van het jaar en hij heeft een zwaar jaar achter de rug. “Ik heb hem geadviseerd om wat rust te nemen en niet alle interviews aan te nemen. Het kan niet goed zijn voor zo’n jongen om zoveel aandacht van de media te krijgen als hij dit niet gewend is.”

Net als school
Janssen zegt dat als er één speler heel erg populair is tegenover de rest van het team, dat dit niet per sé voor wringing in het team hoeft te zorgen. “Dit is hetzelfde als op school, de ene is bezig om populair gevonden te worden en de ander maakt zich daar niet zoveel druk om.”

Bianca heeft nooit fatsoenlijk afscheid kunnen nemen van haar favoriete PSV’er. “Ik wilde ook naar de laatste wedstrijd dat hij voor PSV speelde, maar het sneeuwde zo erg dat we toch niet konden gaan. Ik heb voor de TV zitten huilen.” Ze hoopt dan ook dat hij ooit nog terugkeert bij de Eindhovenaren.