Nog even en carnaval barst los in Brabant. Honderdduizenden Nederlanders hijsen zich in hun mooiste, raarste of origineelste outfit. Misschien prijkt op die carnavalskleren wel een embleem van carnavalsvereniging Oeteldonk Online. Elk jaar brengen zij een embleem uit met een ‘actuele’ grap. Dit jaar bestaat de grap uit de tekst ‘Oeteldonker? #metoo’. Onder de tekst staat een afbeelding van een broekzak met een hand erop. Op social media is ophef ontstaan over het embleem, omdat mensen vinden dat je geen grappen moet maken over seksueel misbruik.

Het embleem is niet het enige wat tijdens carnaval voor discussie kan zorgen. Carnavalsmuziek zit vol vrouwonvriendelijke teksten en carnavalskleren voor vrouwen lijken vooral zo kort mogelijk te zijn. Past het Brabantse carnaval op deze manier nog wel in de maatschappij van 2018?

Oeteldonk Online is niet de enige organisatie die inspeelt op de #metoo-discussie. Carnavalsgroep ‘De Sluipers’ bouwt dit jaar voor de optocht in Haghorst een carnavalswagen met het #metoo-thema. “We hebben het idee om een Chinese man te maken die zijn vrouw slaat met een zweepje gemaakt van noedels. ‘Mie Toe’ is de naam van onze wagen”, aldus Harm Hesselmans van ‘De Sluipers’. Volgens Harm gaat de grap niet te ver omdat ze er niet voor hebben gekozen om iemand persoonlijk aan te vallen. “We begrijpen wel dat er een klein groepje is die dit niet vind kunnen, of gekwetst zijn. Maar als we daar met carnaval rekening mee moeten houden, dan blijven er geen onderwerpen over.”


Dit is het refrein van de carnavalshit ‘Liever schuin erin dan recht d’r neffe’, van de Tilburgse groep Veul Gère. In 2017 was dit één van de carnavalstoppers. Zoals de tekst al doet vermoeden is het niet het meest vrouwvriendelijke liedje. Volgens Veul Gère mogen carnavalsliedjes wel een beetje op het randje zijn: “Als je je door onze liedjes gekwetst voelt, dan begrijp je de carnaval en de knipoog niet. Dan ben je wel heel erg opzoek naar iets.” Veul Gère vindt de #metoo-grap van Oeteldonk Online niet erg geslaagd: “Als je inspeelt op de actualiteit moet het duidelijk satire zijn en je moet natuurlijk niemand kwetsen.”

‘Liever schuin erin dan recht d’r neffe’ is niet het enige carnavalsliedje waarvan je af kunt vragen of dit nog wel kan, zoals je kan horen in onderstaande afspeellijst.

In Baarle-Nassau is er veel aandacht voor de vrouw tijdens carnaval. Sinds vorig jaar wordt daar het Power Vrouwen Bal georganiseerd, een feest alleen toegankelijk voor vrouwen. Volgens Carla Coenders, organisator van het feest, is het feest niet speciaal bedoeld voor vrouwen die geen carnaval willen vieren met mannen, maar is dat voor een klein groepje wél de reden om naar het feest te gaan. “Voor sommige vrouwen is dit feest dan een veilig alternatief.”

Op het Power Vrouwen Bal was vorig jaar een speciale gast: Prinses Carnaval. Jeanny Wouters was een van de eerste vrouwen die de rol van Prinses Carnaval op zich nam. Dat was volgens Jeanny wel even wennen. “De Adjudant (assistent van de Prins, red.) moet altijd aan de zij blijven van de Prins. Dat was een probleem met toiletbezoek, ik ging natuurlijk naar de vrouwen wc en dan kon de Adjudant niet mee.” Volgens Jeanny zijn dat soort problemen allemaal overkomelijk. Ze begrijpt dan ook niet dat veel dorpen en steden niet van de traditie van een mannelijke Prins willen afstappen. “Prins Carnaval is traditie, ik zeg ook niet dat je dat moet afschaffen, maar waarom mag de Prins geen vrouw zijn?”

Als je op internet zoekt naar carnavalskleren valt iets op: mannenkleren zijn vooral stoer en vrouwenkleren moeten vooral sexy en kort zijn. Maar is dat wel zo? Wat zijn nou écht de trends in vrouwen en mannen carnavalskleren?

Iedereen lijkt het erover eens te zijn dat tijdens carnaval wat meer moet kunnen dan normaal. Maar wat vind jij?