Even snel een magnetronmaaltijd naar binnen werken doen veel mensen wel eens. Het is makkelijk en het scheelt tijd. Tegengestelde berichten verschijnen op het internet over de mate van de gezondheid van zo’n gerecht. Hoe slecht of juist gezond is zo’n kant- en klaar maaltijd nou precies?

Om op de vraag in de intro antwoord te krijgen, is er onder andere gesproken met Sander*. Hij is positief over magnetronmaaltijden. Zelf eet hij minimaal vier keer in de week zo’n gerecht.

Magnetronmaaltijd vs de zelfgekookte maaltijd

Ook is er gesproken met schrijfster, columnist en wetenschapper Rosanne Hertzberger. Zij is erg te spreken over magnetronmaaltijden. Dit zie je onder meer terug in een artikel  over deze kant- en klaar gerechten. Ze neemt het vaker op voor de magnetronmaaltijd, toch benadrukt ze wel dat het gezondheidsaspect ook erg belangrijk is. “Het staat als een paal boven water dat de magnetronmaaltijden volgens de voedingscentrumrichtlijn te veel zout en te weinig groente bevatten. Niemand hoeft dat in twijfel te trekken”, zegt Hertzberger. “Toch kookt een groot deel van Nederland niet volgens de richtlijnen van het voedingscentrum. Dit laat zien dat een goede magnetronmaaltijd even voedingsrijk kan zijn als een zelf gekookte maaltijd.”

Voor Hertzberger zelf speelt tijd en gemak de grootste rol voor het gebruik ervan. Ze werkt full time en gebruikt daarom alle tijd die ze over heeft liever om met haar zoon te zijn in plaats van lang in de keuken te staan. Als ze kookt maakt ze vooral gebruik van bewerkt voedsel. “Dit soort voedsel eten we allemaal bijna in elk gerecht. Ik heb geen zin om dan alles zelf te bewerken. Alles wat de industrie niet bewerkt, moeten we zelf doen. Daarom ga ik geen groente snijden als een robot dat ook voor mij kan doen. Ook dit is een reden waarom ik positief ben over magnetronmaaltijden.”

“Natuurlijk gaat er wel iets van kwaliteit en smaak verloren bij deze maaltijden in vergelijking met maaltijden die zijn gekookt door iemand die goed kan koken. Toch merk ik zelf niet veel verschil tussen het eten dat in een fabriek is gemaakt of een zelfgemaakt gerecht. Het is gewoon een voedzame maaltijd zonder dat je er heel veel voor hoeft te doen”, aldus de schrijfster.

Studentenleven
Als student is het vaak lastig om helemaal rond te komen met tijd én geld. Zo’n magnetronmaaltijd is ideaal voor deze levensstijl. Uit een enquête onder 90 studenten blijkt dat zo’n 40 studenten regelmatig een gerecht uit de magnetron eten. Hier kwam uit dat 40% van die  studenten denkt dat het slecht is voor je, 45% vindt dat wel meevallen en denkt dat het matig is en maar 15% denkt dat het echt goed voor je is. De favoriete magnetronmaaltijd is toch wel iets Italiaans, ruim de helft kiest voor een pasta of lasagne uit de magnetron.

Om ervoor te zorgen dat als je dan tóch wel voor een magnetronmaaltijd kiest, maar daarin een goede keuze wil maken, volgt hier een checklist die je kan volgen voor een ‘goede’ magnetronmaaltijd:

* De naam Sander is gefingeerd, de echte naam is bij de redactie bekend.