Volgens honderd bekende vrouwen in Frankrijk is er een soort heksenjacht op mannen die een vrouw nogal ‘ongemakkelijk versieren’. De vrouwen waarschuwen dan ook voor ‘MeToo-puriteinen’. Er zijn al veel mannen hiervoor in het nieuws geweest,bijvoorbeeld Jort Kelder.
Door: Martin Reyneke en Simone Swinkels

De hashtag #MeToo is nu al een tijdje bezig, de tag is sinds medio oktober vele malen gebruikt en de trend lijkt niet op te houden. Veel mensen, voornamelijk mannen, worden aan de schandpaal genageld en kunnen zich in sommige gevallen amper weren. Catherine Deneuve, één van de honderd Franse vrouwen, zegt in de Franse krant Le Monde: “Mannen hebben hun baan verloren terwijl ze slechts een hand op een knie hadden gelegd, iemand een kus probeerden te geven of over intieme zaken praatten tijdens een werketentje.”

Onschuldige daad
Het zijn ernstige gevolgen voor zo’n onschuldige daad, volgens de Franse dame. Ook hier in Nederland zijn wat incidenten geweest aan beschuldigingen waar veel Nederlanders over zijn gevallen. Eén daarvan is Jort Kelder. Bij Radio 1 vertelde hij dat vrouwen bij hem aandringen om verkracht te worden. Achteraf heeft hij spijt van die opmerking en volgens hem werd de opmerking verkeerd geïnterpreteerd. “Ik juich #MeToo toe. Machtige mannen hebben vaak misbruik gemaakt en dat mag aangepakt worden. Mijn opmerking ging over iets heel anders, namelijk over een type vrouw dat seksueel assertief is.” Een vrouw die graag onderdanig wil zijn, dat bedoelde hij met de opmerking, zo claimt hij.

Overdrijving
Kelder erkent zijn fout dus en biedt zijn excuses aan, maar is dat genoeg? Misschien blijft hij de opmerking bij zich houden en misschien blijft die wel bij hem. Uit zijn antwoord is wel gebleken dat er dus veel verschillende meningen zijn over #MeToo en seksuele intimidatie in het algemeen. In een onderzoek van EenVandaag, dat gehouden is onder 28.000 mensen, bleek dat ruim vier op de tien (43%) mannen zeggen dat vrouwen vaak overdrijven wanneer zij zeggen te maken te hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Verschillende meningen
Toch zijn er veel voor- en tegengeluiden bij de opmerking van Kelder. Het past dan ook wel bij zo’n grote trend. Niet iedereen denkt hetzelfde over het onderwerp, en seksuele intimidatie is voor iedereen anders. “Ik krijg deze dagen ontzettend veel steunbetuigingen bij mijn opmerking,” vertelt Kelder, “ze vinden het goed dat er een tegengeluid is. Ik heb er zelf niet veel behoefte aan om dat tegengeluid te zijn of activist te zijn. Ik zeg gewoon wat ik denk. Ik had verkrachting natuurlijk nooit bij mijn opmerking mogen halen.”

Wanneer is iets nou seksuele intimidatie en wanneer niet? Niemand weet het antwoord. In deze video vertellen mensen waar hun grens ligt en wat zij denken van de hashtag #MeToo.