Door: Sam Peeters en David van Haren

Het hoge water bij Nijmegen heeft de afgelopen dagen veel mensen op de been gebracht. Zij komen kijken of het water over de kade stroomt. Niet alleen genieten zij van dit natuurverschijnsel. Ook sporters van kanovereniging NKSV “De Batavier” profiteren van het hoge waterpeil. Ze laten hun roeikunsten zien op de Spiegelwaal.

Rinkelende kassa’s
De Waalkade in Nijmegen was de afgelopen dagen door het hoogwater afgesloten voor voertuigen. Op het eerste oog verwacht je een strop voor de horeca die er gevestigd is, maar niks is minder waar.

Het hoogwater brengt niet alleen veel water met zich mee, maar trekt ook veel ‘dagjesmensen’ naar de kade. Volgens Beau van der Horst, bedrijfsleider bij Brasserie Vivaldi, had de zaak het de afgelopen dagen erg druk. ‘’Voor ons was het hoogwater alleen maar voordelig. Maandag, dinsdag en woensdag hebben we drie keer zoveel omzet gedraaid als normaal en zijn we speciaal in de middag open gegaan.’’ Afgelopen zondag had de brasserie zelfs vijf keer zoveel omzet als normaal op een zondag. Van der Horst laat weten dat vooral de warme dranken goed liepen.

Restaurant De Gelagkamer, tevens gestationeerd aan de Waalkade in Nijmegen, zag op de zondag de omzet ook aanzienlijk stijgen. Volgens het restaurant hadden ze op die dag een driedubbele omzet in vergelijking met dezelfde dag in andere weken. Ter vergelijking: waar ze normaal tien mokken chocomel over de toonbank zien gaan, waren het er die dag zestig. In de avonden daarentegen was het rustig, maar ze weten niet of dit door het hoogwater komt of omdat januari in het algemeen een rustige maand is.

Het is niet gek dat er zoveel mensen komen kijken. Het water is de afgelopen dagen flink gestegen.

Aan de andere kant van de Waal, op het eiland Veur-Lent, was de drukte eveneens te merken bij de horeca. Bij Café Waalzicht is uitbater Hans Roeven zeer te spreken over de omzet. ‘’Het was hier stampvol. Vanaf vrijdag en zaterdag begon het goed te lopen. Op zondagen is het normaal druk, maar afgelopen zondag was het zeker het dubbele van wat het normaal is.’’ Het café gaat normaliter om twee uur in de middag open, maar in verband met de drukte is het deze week door de drukte al vanaf een uur of elf geopend.

Net als aan de Waalkade zijn het vooral de warme dranken die goed verkopen. ‘’Ik heb wat extra appelgebakjes en slagroom ingekocht.’’ Volgens de uitbater komen zijn klanten niet alleen uit Nijmegen en omgeving. ‘’In het weekend heb ik ook mensen binnen gehad uit Amsterdam, Utrecht en Groningen die een kijkje kwamen nemen bij het hoge water. Die huren op het station een OV-fiets en gaan op pad.’’

Tussen wal en schip

Maar waar moeten de instanties en schippers rekening mee houden? In deze audioreportage de ervaringen van schipper Sander Janssen en Coördinator Hoogwater Dick van Dalen.