‘Als ik in mijn vingers knip val je in een diepe slaap.’ Terwijl je dit hoort zie je iemand een zakhorloge heen en weer wiegen. Hypnose. Dit beeld herken je vast wel. Showhypnose is  niet het enige wat je er mee kan doen. Hypnotherapie doet de laatste jaren steeds meer zijn opgang. Er is echter  veel argwaan en scepsis rondom de therapie. 4 januari is uitgeroepen tot Wereld Hypnose Dag. Deze dag staat in het teken van het onderuit halen van de negatieve reacties op hypnotherapie.

Hypnotherapie, wat houdt dat nou precies in? ”Hypnose is een toestand waarin er een directe toegang bestaat tot het onderbewustzijn. Het is bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn, maar veelal in het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn vormt namelijk de basis van ons gedrag en onze emoties. De directe toegang tot het onderbewuste vormt hierbij de oplossing om de gewenste veranderingen op een uiterst effectieve, snelle en bovenal veilige manier door te voeren.”, aldus Hypnosepraktijk Eindhoven.

Kwakzalverij of wondermiddel?

Uit onderzoek van American Health Magazine is gebleken dat hypnotherapie in minder sessies een hoger succespercentage heeft dan gedragstherapie en psychotherapie.

Van roker naar niet-roker in 75 minuten

Voor Maxim van Lieshout (24) was hypnotherapie de oplossing om te stoppen met roken. Ze deed een sessie bij Mike de Wolf, hypnotherapeut bij Hypnose praktijk Eindhoven.

Rookverslaving

“Ik rookte al vanaf mijn veertiende. Bij mijn ouders, waar het normaal was dat je rookte, en ook op school. Een klein pakje sigaretten ging er dagelijks doorheen”, vertelt Maxim, “Dat waren zo’n twintig sigaretten verdeeld over de dag.” Toen ze last kreeg van haar longen besloot ze te stoppen. “Vorig jaar kreeg ik een longontsteking en dacht: nu moet ik echt stoppen met roken. Steeds vaker kreeg ik last van mijn luchtwegen. Zelf stoppen lukte niet, telkens was het: dat doe ik wel een andere keer. De vriend van mijn beste vriendin was gestopt door middel van hypnotherapie. Ik dacht: Als het bij hem lukt, lukt het bij mij ook.“

Voordat de sessie begint is er een kort intakegesprek. Zo weet de cliënt wat hem/haar te wachten staat. “Hij legde me uit hoe de hypnose werkte en toen had ik wel zoiets van wat zullen we nu krijgen.  Je moet jezelf er voor overgeven en er voor open staan; ‘wat een gezwijmel allemaal’. Toch viel het echt mee, je hebt eerst een gesprek met de hypnotherapeut en vult een formulier in. Daarna doet hij wat oefeningen met je, hij tikt op je hoofd en je bent weg.“

Onder hypnose

Wanneer je in hypnose bent, hoor je de hypnotiseur wel praten maar heb je geen controle meer over je lichaam. “Je zit gewoon in een stoel en hij praat tegen je, tegen je onderbewustzijn.  Je onderbewustzijn staat dan open en daar kan hij dus bij. Hij heeft ook echt zo’n sinterklaasstem. Het dringt echt tot je door. Hij haalt dan het feit ‘roken’ eruit en zet het feit ‘niet roken’ erin. In totaal heb ik daar 75 minuten gezeten, inclusief het intakegesprek. Hoe lang ik weg ben geweest, heb ik geen besef van. De eerste week ging voorbij, er ging nog een week voorbij en toen was het ‘shit man, het werkt echt!’ De gedachte om te roken is gewoon weg. Dat is ook het verschil met deze hypnosetherapie en wilskracht. Bij wilskracht wil je echt stoppen met roken maar je denkt er wel telkens aan om te gaan roken. Bij hypnose niet. Je hersenen weten wel dat je gerookt hebt maar het is als het ware uit het systeem dus het komt niet meer in je op. Het onderbewustzijn weet dat niet meer.“

Meer verhalen zoals Maxim

Vaak is een sessie genoeg. Toch hebben sommige cliënten meerdere sessies nodig, omdat hun ‘problemen’ groter zijn dan bijvoorbeeld een verslaving. Dit gold ook voor Carolien van Grinsven: “Ik heb twee sessies gehad nu en beide hebben mij op weg geholpen naar een leven zonder te veel emotionele bagage. Ik voel me lichter en heb hiermee de aanzet gegeven om nog dieper op de problemen in te gaan en ze dus écht te behandelen. Het heeft me moed en kracht gegeven. Ik sta nu al veel positiever en beter in het nu.”

Hypnotherapeut Joris

Joris Waayer helpt mensen zoals Maxim. Joris is hypnotherapeut en laat ons zien hoe zo’n sessie er eigenlijk aan toe gaat.

Hypnotherapeut worden

Hypnotherapeut word je niet zomaar. Koos Schinkel is hoofd docent bij Take Off Support. Ze bieden verschillende opleidingen aan waardoor je gecertificeerd hypnotherapeut kunt worden. Hij vertelt hierover.

Door: Sanne Peters & Nathalie Kobus

Omslagafbeelding: Creative Commons (Pixabay)