Boulderen wordt vanaf 2020 olympisch. Dat besloot het Olympisch Comité begin augustus 2016. Nu is de Nederlandse selectie zich aan het voorbereiden op de kwalificatiewedstrijden voor de Spelen in Tokyo.

De klimsport is voor het eerst toegevoegd aan het olympische programma. Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, vindt dat sport naar de jeugd toe moet gaan. Hij zei in een persconferentie over de toevoeging van de nieuwe Olympische sporten dat sporten niet meer kunnen verwachten dat jongeren naar de sport toegaan met de vele opties die jongeren hebben.

Boulderen is relatief onbekend onder het Nederlandse publiek. Uit intern onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) blijkt dat in 2016 28.500 mensen in Nederland boulderden. “Veel klimmers klimmen in verschillende hallen, er zijn er weinig die één vaste boulderhal hebben,” aldus Naomi Persoon van de NKBV.

Dus wat is boulderen precies?

Net als met atletiek zijn er ook in de klimsport allerlei verschillende disciplines. In de atletieksport heb je onder andere 100 meter sprint, kogelstoten en verspringen, in de klimwereld heb je boulderen, speedklimmen en leadklimmen.

Leadklimmen is de meest bekende variant van klimmen. We kennen het allemaal wel van kinderfeestjes of bedrijfsuitjes. Het verschil tussen boulderen en leadklimmen wordt hieronder duidelijk gemaakt in een handige tool:

Naast het leadklimmen en boulderen heb je dus ook nog speedklimmen. Deze vorm van klimmen is zo snel mogelijk bij het eindpunt komen. Speedklimmen is net als bij leadklimmen met touw.

Het format is veranderd voor de Olympische Spelen van 2020. Het wijkt af van hoe normale wedstrijden in de klimsport worden uitgevochten. De klimmers moeten nu alle disciplines; leadklimmen, speedklimmen en boulderen, onder de knie hebben.  Waarom? Luister hier naar de bondscoach van de Nederlandse klimselectie Michiel Nieuwenhuijsen met de uitleg over het nieuwe format van de Spelen van 2020:

De veranderingen in het format voor de Olympische Spelen van 2020 betekenen dat er anders getraind moet worden indien resultaat behaald wil worden. Een leadklimmer moet nu het boulderen ook goed onder de knie krijgen, en een speedklimmer moet ineens langzaam omhoog bij het leadklimmen. Een boulderaar moet de souplesse van een speedklimmer verkrijgen. Zo moet er voor iedere discipline goed en efficiënt getraind worden.

Het NOC*NSF steunt de Nederlandse klimmers wel, zo vertelt Sonya Schonewille van het Nederlands Olympisch Comité. “We zijn in gesprek met de prestatiemanager van het Nederlandse klimteam om te kijken hoe we ze het beste kunnen helpen.”

De Nederlandse selectie is nu hard aan het trainen voor de Olympische Spelen in Tokyo. Veertig klimmers (twintig mannen en twintig vrouwen) zullen in 2020 strijden om de Olympische medailles bij het klimmen.

De trainingen zijn veelal in verschillende klimhallen in Nederland. In Monk Rotterdam traint de Nederlandse selectie. De klimmers trainen ongeveer vier keer per week in verschillende hallen; één keer alleen en drie keer met zijn allen. De Nederlandse selectie traint nu voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokyo.

Het is natuurlijk nog onduidelijk of de Nederlandse klimmers de Olympische Spelen in Tokyo gaan halen, maar we hopen ze in 2020 te zien schitteren op de klimwanden.

Door: Noa Schoffelen & Koen Bakker