In een Snapchat-video noemt Boef drie vrouwen ‘kechs’, wat leidt tot enorme commotie, waarna verschillende media en evenementen oproepen tot een boycot. Dat terwijl rapteksten en hiphop over het algemeen vaak vrouwonvriendelijke en grove teksten bevatten. Is de kritiek terecht en heeft deze ontwikkeling gevolgen voor de toekomst van hiphop-Nederland?

Foto: Pixabay

De straattaal in Nederland ligt onder vuur. Boef kreeg met zijn uitspraken een hele lading aan media-haat over zich heen, waarna hij op aanraden van manager Ali B een excusesvideo opnam. Hierin vertelt hij dat straattaal niet beledigend bedoeld is in de rapscene. Wel toonde hij begrip voor de reacties en het feit dat het wel beledigend over kan komen.

Bowie van Loon, hiphopfanaat en hoofredacteur van Hiphopinjesmoel, vindt de reacties op dit incident onterecht: “Rap en straattaal is meestal niet al te vrouwvriendelijk. Als radio en evenementen zulke taal niet willen representeren, hadden ze dat jaren geleden al moeten doen.”

Volgens Van Loon is dit niet incident niet het einde der tijden voor straattaal. Sterker nog, het zou een bodem wegleggen voor opkomend talent. Boef laat zien hoe media-aandacht te verkrijgen, oftewel jezelf in de kijker te spelen. 

Ook taalwetenschapper Vivien Waszink vindt straattaal cruciaal in de samenleving: “Jongeren kunnen zich hierdoor onderscheiden en sociale contacten opbouwen. Daarnaast is straattaal iets wat van alle tijden is. Maar door social media wordt het wereldje kleiner, waardoor meer mensen met straattaal in aanraking komen. Dat zorgt natuurlijk voor meer media-aandacht.”

Straattaal en hiphop zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Hoewel het door de opkomst van sociale media meer onder de loep genomen wordt, bestaat hiphop al veel langer. Rap werd in de Verenigde Staten erg populair in de jaren ’70 en twintig jaar later werd dit soort muziek ook in Nederland populair.

Onderaan dit artikel is hierover een tijdlijn te vinden.

“Over het algemeen worden straattaalachtige teksten in de muziek wel geaccepteerd. Maar deze kech-uitspraak van Boef voelde meer als een persoonlijke aanval”, vertelt Waszink. “Daarom kwam dit zo enorm in de media. Misschien bedoelde hij het niet beledigend, maar zo kan het wel voelen. Onderling straattaal spreken is anders dan drie dames die je naar huis brengen ‘kechs’ te noemen.”

Artiesten die heel vaak met straattaal in aanmerking komen zijn rappers. Poëtische teksten vol met metaforen en diepe lagen meedreunen op dikke beats. Wat vinden zij daar eigenlijk van?

Instagram / Facebook

Drie verschillende kanten van het verhaal zijn nu belicht. De een vindt de media-aandacht maar overdreven, de ander terecht. Ook de voordelige gevolgen voor Boef komen naar boven.

In een interview met Rodgairo, radio-dj van hiphoprubriek Tjekmei Radio (Omroep Tilburg) – dat in eerste instantie hooguit vijf minuten zou duren, maar door autopech een diepgaande live podcast is geworden – geven we verschillende meningen over het Boef-incident, blikken we vooruit op de toekomst van hiphop-Nederland en laat Wietse als ‘kech’ op de taart zijn punchline-skills zien: