Wilde katten, wasberen en wolven. Een voor een duiken deze roofdieren op in Nederland en dan komen ze vol in het nieuws. Zo zien we de wolf regelmatig voorbij komen, staat de wasbeer nog regelmatig in de spotlight en sinds een paar dagen geleden krijgt de wilde kat alle aandacht.

De wilde kat from De Nieuwsredactie on Vimeo.

De nieuwste nieuwkomer

In de Limburgse bossen zijn ondertussen ongeveer veertien wilde katten gespot, waaronder ook kittens. De roofdieren lijken zich steeds beter te vestigen en verspreidden zich dan ook langzaam door naar Brabant. Maar wat is de reden dat deze kat zo plotseling terug keert naar ons kleine land?

Een buitenstaander

De wasbeer is dus een exoot en vestigde zich nog niet eerder in Nederland. Hij komt namelijk oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Roofdierdeskundige Jaap Mulders is hier niet blij mee en vertelt waar het volgens hem fout ging: “Er zijn drie uitheemse roofdieren in Nederland, maar er kunnen er altijd meer komen, mede door de stupiditeit van mensen die met dieren slepen, en die exotische dieren willen ‘houden’. Wanneer ze er dan achter komen dat dat toch niet zo goed werkt, laten ze deze dieren los in het wild.”

De wasbeer kan Gelderland beter ontwijken. Sinds dit jaar is de jacht op ongewenste dieren geopend. Dit meldt het AD op 19 december vorig jaar. Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging vindt het wel logisch. “Het bestrijden van de wasbeer met een geweer is één van de vele opties. De jacht moet wel gericht zijn op de gehele verdwijning uit Nederland. Ze moeten de instroom bestrijden, anders blijven ze komen.” De onderzoeker vraagt zich af of het op lange termijn wel haalbaar is.

Op zoek naar een nieuw huis

De wolf wordt al jaren gespot in Nederland, maar toch lijkt hij zich niet te willen settelen. “Bij wolven zijn het de jongen die rond gaan dwalen, dat zijn zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Die jonge wolven leggen echt enorme afstanden af, dan moet je denken aan honderden kilometers. Alleen vrouwtjes vestigen ook echt een territorium, als ze de juiste plek hebben gevonden. De vrouwtjes zijn erg kritisch; hun nieuwe woonplaats moet ruim en rustig zijn, daarbij moeten er ook voldoende reeën en zwijnen om te eten zijn. Dan moet er nog toevallig een mannetje langs komen die zich bij de groep voegt. Pas op dat moment kunnen de wolven gaan settelen”, vertelt Maurice van de Zoogdiervereniging.

Gevaarlijk?

De vijf deskundigen zijn het er over eens dat deze drie roofdieren niet direct gevaarlijk voor mensen zullen zijn. “De wasbeer brengt wel een spoelworm met zich mee waar mensen erg ziek van kunnen worden”, vertelt Maurice van de Zoogdiervereniging. In een eerder interview met Jaap Mulders vertelde hij dat het risico om besmet te worden met deze worm echter helemaal niet zo groot is.

Tjerk ter Meulen vertelt dat we ook niks van de wolf hoeven te vrezen. “De wolf is enorm schuw, je kunt jezelf eerder gelukkig prijzen als je er eentje ziet. Dit gebeurt niet vaak namelijk”

“De wilde kat is alleen gevaarlijk voor de muizen waar hij op jaagt,” lacht Anke Brouns. “van hem heb je niks te vrezen!”

Door Tess Mutsters en Amy Klaverveld