Volgens het CBS voelde 4 procent van de bevolking van Nederland van 15 jaar en ouder zich eenzaam in 2015. Dit cijfer is sinds 2012 stabiel, maar toch voelt Tineke (21) zich al jaren eenzaam. Dat vindt ze niet erg omdat contact met anderen haar veel energie kost, maar ze zou haar verjaardag ook eens met vrienden willen vieren. “Ik kan meerdere dagen tegen niemand praten en dan zou ook niemand tegen mij praten.”

Tineke vind het niet altijd makkelijk om zelf anderen te benaderen als ze zich eenzaam voelt. “Je voelt jezelf al heel rot en niemand praat tegen je. Het is voor mij moeilijk om mensen te benaderen als ik me rot voel en dan kom je zo’n cirkeltje terecht.”

Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties. Zo kan iemand nog zoveel vrienden hebben; als deze relaties niet van kwaliteit zijn, kan iemand zich alsnog eenzaam voelen. Eenzaamheid is niet zonder risico’s en het kan veel oorzaken hebben. Marijke Coert, van Coert Coaching en Advies, kan de Nieuwsredactie hier meer over vertellen.

Eenzaamheid is niet iets wat je een dagje voelt. Tineke voelt zich bijvoorbeeld al jaren eenzaam. “Op de middelbare school was het gevoel van eenzaamheid erger, want ik was het buitenbeentje. Ik woonde 20 kilometer van school af en mijn ouders konden mij niet fietsend naar school brengen. Ze hadden wel een auto dus ik werd met de auto gebracht. “ Dat zorgde er helaas voor dat Tineke geen groepje had waarmee ze kon samen fietsen. Haar enige vriendin woonde óók 20 kilometer van school, maar dan de andere kant op. “Er zat dus 40 kilometer tussen ons, waardoor je elkaar niet snel zag. Van mijn vrienden op de middelbare school zie ik alleen nog die ene vriendin. Wij zijn wel echt vrienden gebleven, ook al is het contact minder geworden. Maar als we praten, dan is het of het gisteren was.

Werken aan eenzaamheid
In Nederland worden wel eens activiteiten georganiseerd voor eenzame mensen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in september, tijdens de Week van de Eenzaamheid. Helaas zijn de meesten gericht op ouderen. “Ik ben nog niet zo oud, maar de activiteiten die ze organiseren zijn ook meestal dingen die mij niet interesseren,” vertelt Tineke. “ Als het wél gericht is op jongeren, dan gaan ze uit en ik ben de grootste huismuis die je kan vinden. Als ik zelf wel iets aan mijn eenzaamheid wil doen, dan gebeurt dat pas als ik mij al heel rot voel. Het enige wat ik dan wil is een knuffel of iemand die mij afleidt.”

Je hoeft niet altijd naar buiten om aan je eenzaamheid te werken. Er bestaat sinds 1 december een app, voor iPhone en Android, om te werken aan je eenzaamheid. SAM heet de app. De app is van Fleur van den Horn en Mirjam Paap.  In de app vind je thema’s zoals persoonlijke groei, gezondheid, relatie, familie en vrienden, financiën en werk en carrière. Op basis van hoe tevreden je bent over deze thema’s kun je artikelen lezen en challenges doen die je vindt op de feed van het thema. Eenzaamheid wordt niet specifiek genoemd in de app, omdat het volgens Van Den Horn afschrikt. “Eenzaam zijn is een ding, het toegeven dat je eenzaam bent is iets anders.”

SAM app tegen eenzaamheid from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Toch denkt Tineke dat eenzaamheid altijd een deel van haar zal blijven. “Ik ben namelijk ook heel erg introvert, waardoor de omgang met mensen mij energie kost. Het is extreem zeldzaam om iemand tegen te komen waar ik niet moe van word. Om het kort te zeggen; mensen putten mij uit. Ik moet op de rotte dagen gewoon leren om eens mensen op te zoeken. Er moet een balans in komen.”