Bron: WikimediaCommons

#Metoo heeft een grijze wolk van onzekerheid over het datingslandschap
omhooggeslagen. De makers van de app LegalFling denken hier een oplossing voor te hebben. Via de app geef je met een swipe toestemming om seks te hebben. Maar kan het zo makkelijk zijn?

LegalFling is het hersenspinsel van Rick Schmitz. Het idee werd geïnspireerd door een potentiële, Zweedse wet. Bedpartners moeten dan elke keer toestemming geven voor seksueel contact. Schmitz vond het een mooi gebaar, maar om het te laten slagen moet de overeenkomst vastgelegd worden. Hier komt LegalFling van pas. “De overeenkomsten zijn bindend aangezien ze zijn vastgelegd in blockchain, daarom zijn de afspraken voor altijd vereeuwigd zeg maar”, vertelt woordvoerder van LegalFling, Rick Ros. Er zijn wel voorwaarden welke een contract nietig verklaren. “Is iemand onder invloed of buiten bewustzijn, dan is er geen overeenkomst.”

De spelregels
#Metoo was de inspiratie voor de Zweedse wetgeving. Het moet daarom door LegalFling duidelijk zijn wat wel en niet mag. Bij het downloaden van de app geef je aan wat je seksuele eisen en wensen zijn. Vervolgens koppelt de app gelijkgestemde aan elkaar. Beide deelnemers moeten het verzoek goedkeuren voordat er iets kan gebeuren en op elk moment kan goedkeuring teruggetrokken worden.

Twijfel
Van’t Hoff van Zedenadvocaten.nl is sceptisch en zegt dat het niet bindend kan zijn. “Je kan als partij altijd zeggen ik wil dit toch liever niet.” Er zijn talloze situaties te bedenken waar het niet bindend is, vertelt Hoff. “Je kan ook niet later alsnog iemand dwingen tot het verrichten of ondergaan van seksuele handelingen. Dan is er alsnog sprake van verkrachting, ook al is er van tevoren aangegeven in een app dat je dat wilde.” Als bijvoorbeeld de andere partij signalen laat zien dat het toch niet gewenst is, dan mag er niet verder worden gegaan omdat er een soort contract is.

Hoff kan niet met zekerheid zeggen of de makers van de app mogelijk aansprakelijk zijn. Het contract kan nietig worden verklaard als de inhoud in strijd is met de wet. “Of de app zelf aansprakelijk is, vind ik een lastige. Ik denk niet per definitie aansprakelijk, maar als appgebruiker moet je wel je hersenen blijven gebruiken.”

“Het zal niet seksuele misdaden tegengaan”, zegt Hoff. “Nee, dat blijft aanwezig. Er is altijd werk voor ons. Dit soort situaties blijf je houden.”

De app is er nog niet en de vraag is of deze echt op de markt gaat komen. “Wij hebben uiteraard de wens om eventueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan en als een app zoals LegalFling daaraan kan bijdragen is dat zeker mooi natuurlijk”, zegt Ros.