Consumenten geven niet meer geld aan sport uit wanneer ze meer gaan verdienen. Maar ze geven ook niet minder geld uit wanneer ze minder verdienen. “Sport staat redelijk op de wenslijst van mensen, het is belangrijk voor ze.”

“Mensen blijven sporten. Consumenten die minder gaan verdienen en meerdere sporten doen, zullen sneller een sport opgeven”, vertelt onderzoeker en sporteconoom Willem de Boer. “Ze vinden het belangrijk om geld uit te geven aan sport. Toch zullen ze er niet meer aan uitgeven wanneer ze over meer geld beschikken”, voegt medeonderzoeker, Mark van den Heuvel, toe.

Volgens de Boer lijkt het erop dat sport een beetje achter de economie aanhobbelt. “Het verbaasde mij dat de sportuitgaven van consumenten niet meer of minder worden wanneer ze meer of juist minder verdienen.” Verder vindt hij het raar dat mensen wekelijks veel tijd aan sport besteden, maar toch niet bereid zijn om hier meer geld aan uit te geven. “Als je consumenten vraagt of ze bereid zijn 10 of 20 euro per jaar extra aan sport uit te geven, geeft een derde meteen aan dat ze dit niet zouden doen. Dat is vanuit de economie nog erg lastig te verklaren.”

Het Mulier Instituut heeft in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Fontys Economische Hogeschool Tilburg een rapport opgesteld. Hieruit bleek dat consumenten niet meer geld uitgeven aan sport wanneer het beter gaat met de economie.

Door: Bo Gilkes