De kogel is door de kerk. Het Europees parlement heeft ingestemd met een totaalverbod op vissen met stroomstoten, de zogenaamde pulstechniek. Voor de Nederlandse vissers is dit een grote klap.

Brita Trapman, projectleider bij de Nederlandse vissersbond, vindt het onbegrijpelijk dat er nu een verbod is. ‘’Het voelt onrechtvaardig en het is een totale nederlaag voor de Nederlandse visserijsector.’’

Volgens Trapman is de pulsvisserij destijds ontwikkeld als alternatief voor de boomkorvisserij. ‘’Daar was altijd veel kritiek op vanwege het hoge brandstofgebruik en de impact op de zeebodem. De pulsvisserij is een innovatieve techniek die ontwikkeld is in Nederland. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het een hele schone vorm van visserij is waardoor het brandstofgebruik van de hele vloot enorm verminderd is. Ook de bodemberoering en ongewenste bijvangst zijn enorm gereduceerd.’’

De gevolgen voor de pulsvissers zijn groot. ‘’Als er inderdaad een totaalverbod komt dan weet ik niet wat er overblijft van de vloot. Er zijn tonnen in geïnvesteerd. Om toch te kunnen blijven vissen op deze soort zullen ze opnieuw moeten investeren om nieuw tuig aan te schaffen.’’

Helemaal over is het voor de vissers nog niet. ‘’Op dit moment is de eerste stap na deze stemming dat het Europees parlement in een zogenaamde triloog moet onderhandelen met de Europese raad en Europese commissie. Die moeten met zijn drieën tot een eindbeslissing komen’’, besluit Trapman.

Pulsvisserij is een manier van vissen waar er gebruik wordt gemaakt van een sleepnet dat de bodem bewerkt met stroomdraden. Dit zorgt ervoor dat de vissen die er leven schrikken en hun spieren verkrampen waardoor ze makkelijker in het net komen.

Maar wat is het effect van het pulsvissen op de dieren? Volgens Justin Tiano, onderzoeker pulsvisserij bij NIOZ, voelen de vissen de stroomstoten. ‘’Het ligt wel aan de positie van de vissen te opzichte van het pulsvisserijapparaat. Het is zeker oncomfortabel, maar het doel is niet de vis te doden. Dat wordt soms gedacht. Ook ligt het eraan hoe groot de vis is, grotere vissen zullen er meer van voelen.

De onderzoeker legt uit hoe de puls te werk gaat. ‘’De puls stimuleert de spieren om te verkrampen. Wanneer je bijvoorbeeld je hand in een bak water legt met daarin het pulsevisserijmateriaal zal het je hand doen verkrampen en een vuist willen worden. Door het verkrampen kunnen de vissen makkelijker in het net gevangen worden.’’

Uit onderzoek is volgens Tiano gebleken dat pulsvissen minder destructief is voor het milieu dan het alternatief. Het alternatief is de techniek die eerder werd gebruikt waar er met metalen kettingen over de zeebodem werd gesleept. Hierdoor kwamen er nog weleens stenen en koraal in de netten terecht die de vissen raakten met als gevolg schade aan de vis.

Foto: Pixabay