Een slecht omen voor Roda JC. De Limburgse club stond onderaan op Blue Monday. Geen fijne statistiek, want journalist Michel Abbink (@sportzeloot) meldt dat de afgelopen negen clubs die hekkensluiter waren op Blue Monday datzelfde jaar degradeerden.

Gaat dat bij Roda JC ook gebeuren? Het zal Dennis van Bergen, Roda-watcher voor onder meer het Algemeen Dagblad, niet verbazen. “Roda is op drijfzand gebouwd. De club zit al jarenlang in een negatieve spiraal.”

Succes te danken aan Nol Hendriks

Halverwege de jaren negentig deed Roda het goed, mede door suikeroom Nol Hendriks. Ze eindigden tweede in het Eredivisie-seizoen 1994/95. “Dankzij meneer Hendriks is de club redelijk groot geworden”, aldus Van Bergen. “De laatste jaren pompte hij er geen geld meer in. In het uiterste zuiden heb je nauwelijks bedrijfsleven, daardoor heeft Roda steeds minder geld inkomsten vanuit bedrijven.”

FC Limburg

Keer op keer ontstonden er gaten in de begroting, vertelt Van Bergen. “Volgens kenners is er een oplossing voor de misère: FC Limburg.” Dit zou een fusieclub moeten worden met de drie clubs uit het zuiden; Roda JC, Fortuna Sittard en MVV. “Omdat de clubs onderling niet willen samenwerken, is het daarvan nog nooit gekomen. De kenners vinden dat FC Limburg er moet komen om de Limburgse clubs overeind te houden.”

Rust in Kerkrade

“Het woord crisis is zowat uitgevonden bij Roda JC. Dit jaar is het zowaar rustig”, aldus de journalist. “Er is een nieuwe technisch directeur, Harm van Veldhoven. Waar het normaal gebruikelijk is dat ze de trainer al na drie nederlagen ontslaan, laat Van Veldhoven de huidige trainer (Robert Molenaar, red.) nu zitten. Het is niet des Roda’s dat het zo rustig is.”

Prognose

Voorafgaand aan het huidige seizoen deed Van Bergen een prognose. Roda zou volgens hem vijftiende worden. De Limburgers stonden op Blue Monday achttiende en hadden daarmee de rode lantaarn in handen. Inmiddels heeft Sparta die positie overgenomen. “Ze doen het slechter dan verwacht, maar je kon het aanvoelen. Er zijn een stuk of zes clubs die voor de laatste plaats zouden kunnen gaan en Roda is er daar één van”, besluit Van Bergen.