Steeds meer jongeren en tweeverdieners gaan uit eten of laten eten thuisbezorgen. Vorig jaar was dat per persoon voor zo’n 1115 euro. Het Food Service Instituut verwacht dat we dit jaar nóg meer geld gaan uitgeven aan eten en drinken buitenshuis.

 Over het algemeen hebben jongeren het niet zo breed. Waarom geven we dan zoveel geld uit aan eten? Het antwoord is simpel: tijd. Labatoriumstudent Patricia de Putter snapt dat wel: “Een broodje kip uit de kantine is veel lekkerder dan mijn gesmeerde boterham en het scheelt me ook nog eens tijd.”

 De Putter vervolgt: “Het is een gewoonte geworden en gewoon lekker snel. Ik zou meer tijd kwijt zijn met het smeren van mijn eigen boterhammen dan dat ik een broodje koop.” Het persbericht van de FSIN bevestigt dat alles tegenwoordig snel moet gaan. Het FSIN heeft het over zogenoemde gemaksconcepten; de tijd die tussen het kopen van een product en het consumeren zit wordt steeds kleiner. En áls we al boodschappen kopen die bedoeld zijn voor de voorraadkast, zullen we die vaker online kopen.

Ook Denzel Reuleaux, student sportcommunicatie, vindt het gemak van een broodje kopen het geld waard. “Als student moet ik veel reizen en ben ik lang onderweg. Als ik zelf mijn eten moet maken, kost me dat ’s morgens veel tijd. Ik kom zo veel zaakjes tegen waar ik voor een paar cent een broodje kan halen. Het zijn kleine uitgaven, je merkt daardoor niet hoeveel je per maand kwijt bent.”