Het is weer zover: een nieuwe trend in internetland. Steeds meer jongeren doen mee aan de Tide Pod Challenge. Hierbij word je uitgedaagd om wastabletten te eten. Is dat slim? Nee, dat is hartstikke giftig. YouTube blokkeert en verwijdert daarom sinds kort video’s met deze challenge.

Het is niet de eerste gevaarlijke internethype. Zo had je eerder al de ‘Flauwval Challenge’ en de ‘Fire Challenge’. Wat is er toch zo aantrekkelijk aan deze uitdagingen? Tim Frenken deed in 2017 onderzoek naar deze hypes. Volgens hem zijn er een aantal factoren die zorgen voor de populariteit.

Hersenen

Volgens Frenken is het brein van jongeren anders dan dat van volwassenen. Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor zelfbeheersing, is nog niet klaar met ontwikkelen. “Tieners kunnen heel moeilijk bepalen wanneer ze de rem moeten intrappen.”

Imago

Dat de challenges vaak levensgevaarlijk zijn, is volgens Frenken ook te verklaren: “Tieners, met name jongens, willen toch een beetje laten zien wie bij wijze van spreken ‘de grootste’ heeft. Ze willen net iets stoerder zijn dan de rest en net iets verder gaan.”

Internet

Ook het internet speelt een belangrijke rol in deze hypes. Frenken: “Het toezicht is ver te zoeken. Grenzen worden vaak pas gesteld nadat een filmpje te ver is gegaan”. Volgens Frenken komen de filmpjes op internet een stuk minder gevaarlijk over dan ze zijn. “Als hun Youtube-held het doet, dan moeten zij dat toch ook kunnen”, zegt Frenken.

Hieronder een overzicht met de gevaarlijkste challenges van de afgelopen jaren.
Let op! Doe dit niet thuis en sommige beelden kunnen best heftig zijn.

De Cinamon Challenge
Neem een lepel kaneel en slik het door.

Fire Challenge
Smeer jezelf in met een brandbare stof, en steek jezelf in de hens.

Pass Out Challenge
Flauwvallen voor beginners.

Salt and Ice Challenge
Zout + ijs = brandwond. Wie wil dat nou niet?

Kylie Jenner Lips Challenge
Zuig je lippen in een glas en binnen de kortste keren heb je prachtige lippen.

Foto: pexels.com