Jongeren lezen veel minder van papier dan tien jaar geleden, dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Wat opvallend is, zo meldt de NOS, is dat het aantal digitale lezers nauwelijks is gestegen. Een aantal jaar geleden werd nog verwacht dat digitaal lezen snel zou stijgen. Deze jongeren vertellen waarom zij denken dat dit zo is.

“Ik houd helemaal niet van lezen,” vertelt studente Sigi Marijnissen (19), “ik moest op de middelbare school altijd boeken lezen voor Nederlands. Nu zit ik op de universiteit en hoeft dat niet meer. Ik heb betere dingen te doen dan boeken lezen, daarbij heb ik het druk met school. Als ik wel zou lezen, zou ik het van papier doen. Dan heb je echt het gevoel dat je een boek vast hebt.”

Ook Marsha (18) kan haar tijd beter besteden dan met lezen. Zo las ze vroeger nog heel veel, maar door de drukte die haar studie met zich meebrengt heeft ze er nu geen tijd meer voor. “Daarbij woon ik in een dorp en hebben ze bezuinigd door de bibliotheek weg te halen, dan wordt die drempel om boeken te gaan lezen ook veel hoger.” Maar als je aan lezen denkt, moet je niet meteen aan een boek denken. Zo leest Joran Zagers (18) bijvoorbeeld iedere dag de krant om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurd. Hij denkt niet dat jongeren minder lezen omdat ze er geen tijd voor hebben. “Ik denk dat lezen niet meer bij deze tijd past. Er is tegenwoordig zo veel technologie, dat is gewoon veel aantrekkelijker dan een boek lezen. Bij tv kijken hoef je bijvoorbeeld niet echt na te denken, tijdens het lezen van een boek wel.”

“Ik lees minimaal een keer per week een boek.” Vertelt VWO-leerlinge Trang Nguyen (17), zij vindt dat jongeren meer moeten gaan lezen. “Ik vind het jammer dat jongeren boeken vaak links laten liggen. Ik ben bijvoorbeeld gek op Harry Potter en ik ben van mening dat iedereen die boeken gelezen moet hebben, maar ik snap dat sommige mensen niet van lezen houden. Dat jongeren niet meer digitaal zijn gaan lezen snap ik wel, ik vind het zelf ook veel minder fijn om van een scherm te lezen in plaats van papier.”

Ook Stichting Lezen vindt het jammer dat jongeren minder gaan lezen. “Het is immers onze taak om van kinderen en jongeren lezers te maken. Lezen is goed voor je ontwikkeling, je persoonlijke en emotionele ontwikkeling en ook voor je taalontwikkeling.” Als jongeren niet lezen zijn ze vaak minder goed in taal en beheersen ze andere vaardigheden die nodig zijn in een studie of in de maatschappij minder goed, volgens Desirée van der Zander van Stichting Lezen.